Cum să ai o cultură bogată de spanac

Spanacul este considerat a fi un super-aliment și este consumat aproape în toată lumea. Este o legumă plină de nutrienți și ne asigură necesarul de vitamine și minerale după sezonul rece şi poate fi plantat în grădină sau în spaţii protejate.

Spanacul se poate cultiva atât pentru consum propriu, cât și pentru comerț. Are o cerere mare, iar cheltuielile de producție nu sunt foarte ridicate, astfel că poate fi o cultură profitabilă.

Unul dintre principalele lucruri pe care trebuie să le cunoști despre cultivarea spanacului este perioada în care se seamănă această plantă. Cultura de spanac poate fi înființată în câmp, sere și solarii. Epoca de semănat diferă în funcție de condițiile climatice, precum și de perioada în care se dorește recoltarea. Pentru cultura de câmp cu recoltare în a doua jumătate a primăverii, semănarea are loc în perioada martie aprilie.

cultura de câmp cu recoltare toamna, semănatul are loc în perioada 15 iulie – 10 august. Pentru a asigura spanac proaspăt pe o perioadă mai îndelungată, se recomandă semănatul eșalonat, din două în două săptămâni.Spanacul poate fi semănat la o adâncime de 2-3 cm, cu o distanță de 25-30 cm între rânduri și 10-12 cm între plante.

Spanacul cultivat în solar dă producții cu 2-3 săptămâni mai timpurii decât în cazul culturilor de câmp. Recoltatul de toamnă se prelungește pentru culturile din solar până în noiembrie-decembrie, influențat fiind și de condițiile climatice anuale.

Spanacul poate fi cultivat atât în zone cu o climă temperată, cât și în zone mai reci şi se cultivă în culturi succesive. Pentru a obține producții de spanac de calitate superioară este recomandat să se planteze înainte sau după plante legumicole cum sunt cartofii, castraveții, mazărea, fasolea sau roșiile. Rotația culturii se face o dată la 3-5 ani, pentru a-i permite solului să își refacă rezerva de nutrienți și pentru a evita propagarea dăunătorilor și bolilor. Înainte de semănat, este necesară pregătirea terenului pentru cultivare şi presupune mărunțirea și nivelarea terenului. Înainte de nivelare se înlătură toate resturile vegetale provenite de la cultura anterioară și se mobilizează solul pe o adâncime de 8-10 cm. Apoi se execută nivelarea de exploatare, urmată de fertilizarea de bază utilizând gunoi de grajd semidescompus. Se realizează o arătură de bază, la 28-32 cm adâncime.

Vizualizări: 1,266

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: