Cum să plantezi și să îngrijești gazonul pentru o grădină verde

Pentru cei ce dețin o casă cu grădină, un gazon verde și des este un vis. Nu este întocmai o misiune ușoară să alegi, să platezi și să întreții un gazon, mai ales în această perioadă când vremea poate fi imprevizibilă.

Dacă sunteți la început de drum și doar ce ați pornit în a vă amenajați grădina, este bine să vă documentați și să luați în considerare mai multe aspecte ce țin de alegerea tipului de gazon, de sol, de îngrijire și de instrumentele necesare pentru aceasta.

Tractor tuns iarba – oferte

În primul rând, trebuie să luați în considerare tipul de sol pe care veți planta gazonul, dar și sezonul în care veți face acest lucru. Tipul de sol influențează modul de îngrijire al gazonului dar și durata de viață a acestuia. Astfel, cel mai bun sol pentru gazon este solul negru sau cernoziomul. Este bogat în minerale și nutrienți necesari, fără a mai fi nevoie să adăugați îngrășământ. Poate fi săpat ușor, iar apa poate pătrunde uniform.

Solul argilos nu absoarbe apa în mod uniform, ceea ce înseamnă că, atunci când este udat, se pot forma băltoace ce pot afecta semințele. De asemenea, acest tip de sol se încalzește greu și astfel nu este recomandat să plantați gazonul în martie sau octombrie, întrucât este prea frig.

Solul nisipos nu reține apa, deci în sezonul secetos va trebui să udați gazonul mult mai des. În cazul acestui tip de sol, puteți planta semințele în luni friguroase precum martie, septembrie și octombrie.

Tractor tuns iarba – oferte

În ceea ce privește sezonul în care veți face plantarea, ceea ce trebuie să știți este că în România puteți planta gazonul în orice lună afară de cele secetoase și cele geroase. În lunile aprilie-mai, semințele germinează mai repede datorită căldurii, deci daca doriți o creștere mai rapidă, acestea sunt lunile în care va trebui să faceți însămânțarea. Toamna este totuși perioada ideală de plantare. Este răcoare, temperaturile sunt plăcute, solul rămâne umed mai mult timp, iar gazonul, deși crește mai greu, crește mai verde și mai sănătos.

Ca și tipuri de gazon puteți opta pentru gazonul clasic, sport sau ornamental. Cel clasic este de obicei întâlnit în locurile publice, în jurul blocurilor și a caselor. Este destul de comun, rezistent la secetă, ușor de îngrijit, dar se dezvoltă și crește ceva mai greu. Gazonul sport este cel mai rezistent. Are o capacitate de regenerare și o rezistență foarte bune. Este ideal pentru gradinile cu spații de joacă, de sport. Gazonul ornamental are scop decorativ, bineînțeles. Are o culoare verde intens, fie mai deschis sau mai închis, și poate avea un foliaj mai fin sau mai gros.

De asemenea, în funcție de zona în care plantați gazonul, există gazon pentru umbră și pentru soare. Gazonul pentru umbră este obișnuit cu umiditatea, rezistând astfel în zone umbroase, unde apa se evaporă mai greu. Gazonul pentru soare și secetă este făcut să reziste la temperaturi foarte mari și la o expunere îndelungată la soare.

Tractor tuns iarba – oferte: Link

Există două modalități de a îți amenaja gazonul: prin însămânțare sau montare de rulouri. În cazul însămânțării, trebuie să urmați mai mulți pași simpli:

- alegeți zona de plantare și începeți pregătirile cu cel puțin o săptămână înainte de a pune semințele.

- curăță solul de obiecte, pietre și, nu în ultimul rând, folosește un erbicid pentru a îndepărta toate plantele dăunătoare și pentru a previne apariția lor.

- îngrașă pământul cu pământ negru, compost sau îngrășământ special și asigură-te că îl amesteci bine în sol și că nivelezi terenul.

- asigurați-vă că faceți însămânțarea într-o zi fără vânt. Puteți fie utiliza un aparat special, fie puteți să faceți însămânțarea cu mâna, amestecând semințele de gazon cu nisip. Utilizează grebla pentru a îngropa semințele într-un strat de 1-2 cm de pământ.

- pentru ca golurile de aer să fie eliminate, iar semințele să intre în contact cu solul, se vor folosi tăvălugi pentru a netezi solul.

- udarea nu se va face folosind un jet puternic, întrucât acesta poate muta semințele, iar gazonul nu va mai fi uniform. Se face în ploaie, cu o presiune relativ mică. Pentru cei ce doresc să își instaleze un sistem de irigație în sol, acest lucru trebuie luat în considerare și realizat înainte de nivelarea solului.

Pentru îngrijirea gazonului trebuie să luați în considerare achiziționarea unei motocoase, unei mașini de tuns iarba sau unui tractor tuns iarba, în funcție de cât de mare este suprafața de gazon. De asemenea, aveți nevoie de un aerator pentru aerarea solului și un scarificator pentru eliminarea resturilor vegetale, dar și de furtun cu cap pentru udat. Toate acestea sunt necesare pentru a avea un gazon sănătos și verde.

Vizualizări: 1,011

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: