Efectul Ponta în PSD

Victor Ponta face de câteva săptămâni un fel de opoziţie în PSD, o opoziţie la mişto, cu glumiţe despre piloţi, aplauze şi alte cele. Pesediştii îi răspund în acelaşi stil, Liviu Dragnea susţinând că aceste critici din partea lui Ponta îl ţin treaz, iar Olguţa Vasilescu spunând că sunt ca apa sfinţită, nu fac nici rău, nici bine.

Ponta nu este luat în serios de PSD pentru că el însuşi nu se ia în serios. Are poante de grădiniţă, lipsă de logică în argumente şi discurs dublu. Dacă nu ar fi finul lui George Maior şi Gabriel Oprea, dar şi reprezentantul unor puternice grupuri de interese, Ponta nici nu ar fi de luat în serios. Doar că e puţin probabil ca fostul lider al PSD să fie de capul lui.

Un prim efect al „opoziţiei” lui Ponta îi este favorabil lui Dragnea. Opoziţia care se contura în jurul lui Chirică şi Ivan nu se mai aude. Şansa ca PSD să fie preluat de o grupare fără penali s-a evaporat rapid.

Un al doilea efect este că Liviu Dragnea se conturează ca un lider slab. Dragnea nu a avut curajul să viseze măcar propunerea unei sancţiuni la adresa lui Ponta, deşi Chirică a fost lăsat fără funcţii şi la un pas de excludere pentru mult mai puţin. Mai puţin, dar la timp, deoarece primarul Iaşiului a criticat OUG 13 când aceasta era în vigoare, pe când Ponta şi-a umflat muşchii atunci când era deja abrogată, iar greşeala recunoscută în PSD, chiar dacă nu în totalitate. Ponta va fi însă din ce în ce mai agresiv în luările de poziţie şi îl va face pe Dragnea să pară din ce în ce mai slab.

Ce urmăreşte Victor Ponta? O variantă ar fi preluarea PSD, deşi ar fi extrem de greu. Poate doar o arestare a lui Dragnea să îi creeze culoar. O altă variantă ar fi să vrea şi pentru gaşca lui posturi în ministere, în administraţia locală, în partid. Ceva posturi au luat oamenii consideraţi „ai lui Ponta”, dar poate că Dragnea ştie proverbul „pe cine nu laşi să moară, nu te lasă să trăieşti” şi nu vrea să rişte.

Surse politice spun însă că Ponta este dispus să meargă până la a rupe PSD şi ALDE, pentru a face un fel de UNPR, cu care să controleze cine are puterea în România: stânga sau dreapta. Câtă vreme este finul lui Maior şi Oprea, s-ar putea să-i reuşească.

Vizualizări: 501

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: