Cum şi-a amenajat un bătrân locul de veci. „Mesaje” pentru familie!

Situaţie inedită la Turburea, unde un pensionar şi-a amenajat de pe acum mormântul în care vrea să îşi doarmă somnul de veci şi lângă care a amplasat inclusiv un bust al său, ridicat pe un soclu destul de înalt. Statuia unui câine priveşte fix spre bustul bătrânului, iar doi lei amplasaţi în spate par că îl păzesc şi ei pe cel ridicat la vreo trei metri înălţime. Toate acestea pentru ca fosta soţie şi copiii bătrânului să îl poată vedea după ce nu va mai fi în viaţă, în ultimul sfert de secol aceştia nefiind interesaţi de soarta pensionarului.

Vasile Benegui a lucrat în funcţii importante la fosta fabrică de maşini unelte din Târgu Jiu, dar, la pensie, s-a retras la casa sa de la ţară, mai ales că a rămas singur. A ales munca din gospodărie în defavoarea „liniştii” unui apartament la oraş pentru a-şi mai omorî timpul berechet pe care l-a avut la dispoziţie după pensionare. La 80 de ani este cunoscut în toată comuna ca fiind cel care şi-a amenajat cea mai frumoasă intrare de la stradă în gospodărie, şi aici fiind amplasate statuile a doi câini. Cu flori şi arbuşti ornamentali, cu gărduleţ de protecţie la fiecare plantă, Benegui a transformat locul din faţa porţii într-un mic parc. Bătrânul s-a gândit însă şi la clipa în care nu va mai fi în viaţă, mai ales că în urmă cu 25 de ani a fost părăsit de fosta sa soţie, dar şi de fiul şi fiica sa. Aceştia au emigrat în Italia şi de atunci nu s-au mai interesat niciodată de soarta octogenarului.

„Fosta mea soţie a depus divorţ o dată şi a renunţat la el, apoi a revenit şi iar a intentat acţiune, după care s-a răzgândit din nou. A treia oară a mers până la capăt şi, între timp, la acea vreme, a întors şi copiii împotriva mea. Au plecat toţi în Italia şi m-au lăsat singur aici. Am aflat că sunt bine, că au o clinică medicală acolo, dar de mine nu s-au mai interesat niciodată. Aceste statui cu câinii şi bustul meu de la cimitir le-am făcut special pentru ei. Sunt cu dedicaţie. Sub câine veţi vedea că am scris în marmură că «din bucata mea de pâine am crescut un om şi un câine, câinele mă recunoaşte, omul nu mai mă cunoaşte». Pentru ei sunt. Câinele este întors cu faţa spre bust pentru că mă supraveghează şi îmi este singurul prieten care mi-a mai rămas pe lumea aceasta”, spune bătrânul.

Pregătit pentru „nucleară”

Cu lacrimi în ochi povesteşte despre cât de dor îi este de copii şi cât de singur a fost în ultimii 25 de ani. De aceea s-a şi refugiat în muncă. În cimitir şi-a amenajat loc de veci nu doar pentru el, şi nu oricum. Mormântul este amenajat în aşa fel încât aproape fiecare rudă a sa să aibă asigurat locul de veci. Sunt 12 spaţii pentru tot atâtea persoane, iar capacele de la mormânt sunt puse pe rulmenţi în aşa fel încât să poată fi manevrate uşor. Omul a amenajat inclusiv iluminat în cimitir, lângă mormântul său punând un stâlp pe care l-a racordat la reţeaua electrică. „Nucleara dacă dă vreodată cineva pe aici cu ea şi nu are efecte la ce lucrare am făcut eu aici. Intră 12 persoane, m-am gândit la toţi, de la mine până la alte rude care ar putea fi înmormântate în timp, peste ani, aici. Totul e făcut în aşa fel încât să nu fie nevoie de deshumarea unuia pentru înmormântarea altuia. Mortul trebuie să îşi doarmă somnul de veci în locul lui. După cum vedeţi şi pe placa pe care am amplasat-o sub bust, acolo am scris că am regretul că nu am făcut cât ar fi trebuit să fac şi asta din cauza soţiei şi a celor doi copii care nu au vrut să îmi fie alături”, mai spune Benegui.

Admirat de vecini

Bătrânul este supărat că unii tineri din sat au făcut zilele trecute un chef, noaptea, chiar pe mormântul pe care el şi l-a amenajat cu bust cu tot, tinerii luând în derâdere munca sa. Unele din bucăţile de marmură chiar au început să îşi schimbe culoarea, pensionarul fiind de părere că pe acestea ar fi fost aruncat acid pentru a fi deteriorate citatele scrise cu litere negre. Vecinii, în schimb, îi admiră munca şi mai ales faptul că e foarte activ la vârsta sa. „Nimeni nu are ce are dânsul făcut aici. Totul a ieşit din mâna sa şi e foarte frumos. E foarte priceput la lucrurile acestea şi am văzut că au venit oameni inclusiv din altă parte pentru a-i fotografia realizările, inclusiv bustul din cimitir. Se pricepe şi e foarte harnic”, a spus o vecină.

Viceprimarul Marin Cojocaru crede că de acum încolo bătrânul ar putea lansa chiar o nouă modă printre cei care se gândesc la cum să îşi amenajeze locurile de veci. „Poate o să fie chiar un trend nou pentru că nu e ceva obişnuit să ai bust la căpătâi. Dă dumnealui startul acum, mai ştiţi?”, afirmă vicele, Benegui susţinând că nimeni nu va mai face însă ce a făcut el în cimitirul din Turburea, munca sa fiind unică.

Vizualizări: 3,455

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: