Străzi inundate şi arbori căzuţi lângă operele lui Brâncuşi - VIDEO

Codul portocaliu de vreme rea a creat probleme marţi după-amiază la Târgu Jiu, situaţia fiind dificilă atât pe unele străzi din oraş, care s-au inundat, dar şi în Parcul Central, unde trei arbori au fost puşi la pământ.

Unul dintre copaci a căzut în apropierea a trei scaune de pe celebra Alee a Scaunelor creată de Constantin Brâncuşi aici în urmă cu opt decenii. Probabil şi arborii sunt la fel de vechi, dovadă fiind faptul că cel cu diametrul cel mai mare dintre ei era, de fapt, gol pe interior. Furtuna din cursul după-amiezii l-a pus la pământ şi l-a trântit fix în apropierea scaunelor, şeful Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”, Doru Strâmbulescu, fiind de acord că opera lui Brâncuşi a avut noroc şi de această dată pentru a rămâne intactă.

Strâmbulescu, împreună cu şeful de la Edilitara SA, Alexandru Zaharia, au precizat că îi vor cere primarului Marcel Romanescu să aprobe o expertizare a tuturor arborilor care se regăsesc în Parcul Central în preajma operelor lui Brâncuşi. Viceprimarul Adrian Tudor a fost prezent în parc şi a precizat că e nevoie de un plan bine pus la punct pentru îndepărtarea arborilor ce reprezintă un pericol pentru opere. Anul trecut, primăria a iniţiat tăierea a 30 de copaci ce reprezentau un pericol public, dar lucrările s-au oprit la scurt timp pentru că unul dintre muncitori a fost strivit de un arbore doborât cu drujba. Acum, muncitorii de la Edilitara au intervenit cu mai multe drujbe pentru a curăţa locul de arborii doborâţi de furtună, imaginea nefiind una cu care târgujienii să fie obişnuiţi.

 

Supărările turiştilor

Furtuna le-a creat probleme şi turiştilor veniţi să vadă operele din Parcul Central, pe parcursul intervenţiei muncitorilor, accesul vizitatorilor fiind blocat. Apa a băltit în cantităţi considerabile imediat după ploaie, iar arborii căzuţi trebuiau îndepărtaţi în siguranţă. Cei care au venit însă de la distanţe mari pentru a vedea operele lui Brâncuşi au trebuit să îşi refacă programul pentru a putea vizita parcul. „Eu vin din America. Sunt cu o domnişoară de la New York, venită aici cu prietenul ei din Canada. Au văzut lucrări ale lui Brâncuşi la New York, iar aici, spre surprinderea noastră, nu putem să păşim dincolo de Poarta Sărutului. Vă daţi seama că e o ocazie unică în viaţă pentru ei ca să ajungă aici şi să nu poată să vadă operele. Nu ne vine să credem, dar înţeleg că au fost probleme cu vremea. Nu cred că vom aştepta redeschiderea parcului ca să vizităm operele pentru că nu avem acest timp”, a spus unul dintre turişti.

O bucureşteancă a fost şi ea revoltată pentru situaţia din Parcul Central. „Am făcut un tur prin Ardeal, unde este cu totul o altă lume, e ca în afară, ca să zic aşa, iar când am venit acum aici a venit un poliţist local care mi-a spus şi mie şi celor care sunt cu mine că nu putem vizita operele. Păi, am 70 de ani, când crede dumnealui sau cine conduce oraşul acesta că mai apuc eu în viaţa asta să mai vin la Târgu Jiu să îl văd pe Brâncuşi? Am sperat atât ca până la capătul vieţii să ajung măcar o dată la Târgu Jiu, iar acum, iată, sunt aici şi nu pot să merg dincolo de Poartă. Înţeleg că a fost furtună, dar acum nu mai e vreun pericol. Eu ce să fac, să mai aştept 70 de ani ca să mai vin o dată aici pentru a-l vedea pe Brâncuşi?”, a întrebat, retoric, turista din Capitală. Şi ca ea au fost mulţi alţi vizitatori, care, culmea, chiar în acele momente de după furtună veneau grupuri-grupuri în parc pentru a vedea operele lui Brâncuşi.

Vizualizări: 1,197

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: