Cum sunt păcăliţi primarii cu banii pentru sinistraţi

Primăriile comunelor cu alunecări de teren nu vor putea beneficia de fondurile alocate din cauză că nu dispun de facturi pentru lucrările efectuate. Primarii încă mai aşteaptă banii promişi pentru pagubele suferite în vara anului trecului. Reprezentanţii Instituţiei Prefectului le recomandă edililor locali să facă împrumuturi pentru a face reparaţii, urmând ca apoi să fie decontată contravaloarea lucrărilor. Primarii spun că nu vor face credite, întrucât nu au încredere că vor primi banii, promisiuni neonorate existând şi în trecut.

Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene a alocat pentru regiunea Oltenia  suma de 4 milioane de euro, sumă care va fi împărţită între 5 judeţe afectate de inundaţii şi alunecări de teren. Chiar dacă la nivelul Gorjului s-au produs pagube însemnate, primăriile comunelor afectate nu vor putea beneficia de fonduri din cauză că au făcut lucrări cu forţe proprii. „S-au făcut solicitări către primăriile din judeţ care au avut inundaţii anul trecut, pentru că la solicitarea Guvernului, s-au aprobat de către Fondul Social European decontarea acestor cheltuieli pentru judeţele din regiunea Olteniei. Pentru ca aceste decontări să aibă loc trebuie ca primarii să fi executat acele lucrări şi să prezinte documente”, a declarat Sorin Arjoca, subprefectul judeţului Gorj.

Primarii nu au posibilitatea să aducă facturi pentru că lucrările s-au făcut cu beneficiarii ajutorului social şi cu utilajele proprii. Într-o asemenea situaţie se află şi Primăria Bumbeşti Piţic, unde nici măcar sinistraţii nu au primit materialele de construcţii promise pentru reconstrucţia caselor. „Noi nu avem posibilitatea de a duce factură pentru lucrările efectuate. Am nivelat drumul din satul Cârligei cu buldoexcavatorul primăriei, iar lucrările le-am făcut cu beneficiarii ajutorului social. Dacă luam o societate ne costa mult mai mult şi nu avem certitudinea că primim banii. Pentru contractarea unei firme nu avem bani în bugetul local, noi nu aveam de unde să ştim la începutul anului că se va întâmpla un astfel de eveniment. Sperăm să fim ajutaţi cu fonduri pentru continuarea lucrărilor, fără să ni se ceară factură întrucât nu avem bani de contractarea unei firmei înainte de a primi fondurile promise. Şi oamenii aşteaptă materiale de construcţii pentru refacerea locuinţelor, vin zilnic la primărie şi ne întreabă, dar nu avem nici un răspuns pentru ei, aşteptăm”, a declarat Michy Nioaţă, primarul comunei Bumbeşti Piţic.

Primar: Se cere factură, dar nu ni se dau bani de lucrări

Într-o situaţie critică se află şi Primăria Bărbăteşti, unde Gilortul a început surparea cimitirului din satul Socu. „După ce va fi surpat tot cimitirul se va ajunge la case. Este o situaţie alarmantă, dar nu putem face nimic. După inundaţiile de anul trecut am făcut un proces-verbal, în care am aproximat o anumită sumă de bani pentru amenajarea unui dig de protecţie. Acum ne-am pomenit că cei de la Instituţia Prefectului ne cer factură pentru lucrări. Păi de unde să le ducem factură, când nouă nu ni s-au alocat bani de lucrări? În fiecare zi Gilortul erodează puţin câte puţin. Am prezentat problema instituţiilor abilitate, dar răspunsul e zero”, a declarat Adrian Mangu, primarul de la Bărbăteşti.

Chiar dacă a reuşit să efectueze lucrări de consolidare, primarul de la Roşia de Amaradia spune că se vor tăia facturi în momentul în care se vor primi banii. „Am făcut lucrările de intervenţie pentru că nu mai puteam aştepta, a venit apa de pe versanţi şi s-au reactivat alunecările de teren. După precipitaţiile din iulie 2014, am efectuat lucrări de 140.000 de lei. Lucrările au fost de complexitate mare şi am fost nevoiţi să apelăm la o firmă. Am executat lucrările, dar am vorbit cu executantul să taie factură în momentul în care vor veni banii pentru că altfel va trebui să plătim din bugetul local şi nu putem. Avem deviz de lucrări, hârtiile sunt în regulă, banii sunt o problemă”, a declarat Liviu Cotojman, primarul de la Roşia de Amaradia.      

RECOMANDARE

Reprezentanţii Instituţiei Prefectului recomandă primarilor să facă credite pentru efectuarea lucrărilor. „Cred că au înţeles toţi şi vor încerca să facă acele lucrări cu resurse din bugetele locale pentru că banii le vin după aceea. Dacă nu au bani pot face împrumuturi pentru că banii sunt cerţi, dar nu se ştie când vor veni întrucât sunt acele proceduri destul de greoaie şi de stufoase care trebuie îndeplinite. Până acum nu aveau certitudinea că vor primi bani, dar ştiind că-i primi pot face un efort din bugetul local sau pot apela la credite pentru a efectua lucrări”, a declarat Sorin Arjoca.

TERMEN

Primarii au posibilitatea de a efectua lucrările şi de a transmite facturile până în lunile aprilie-mai 2016. „Primarii au ca termen un an de zile de la aprobarea hotărârii. Din câte am înţeles, până acum nu a depus nimeni documentele”, a mai precizat Arjoca.

Vizualizări: 165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: