„Iresponsabila” CE Oltenia le dă replică celor de la Greenpeace!

Complexul Energetic Oltenia a reacţionat ieri, după ce săptămâna trecută de primit de la Greenpeace o diplomă de „iresponsabilitate socială”, ca urmare a faptului că nu a finalizat lucrările de ecologizare în satul Submaidane din Turceni. Mai multe case şi terenuri au fost acoperite de cenuşa provenită de la un depozit al termocentralei, care s-a fisurat în 2013. Ecologiştii de la Greenpeace au fost la Submaidane pe 29 mai 2015, al treilea termen asumat de companie pentru terminarea lucrărilor, dar a constatat că mai e de lucru, iar oamenii sunt nemulţumiţi. În replică, societatea energetică susţine că toate lucrările asumate sunt finalizate în proporţie de 100%, cu excepţia curăţării terenurilor agricole, realizată 85%.

Incidentul din decembrie 2013 a dus la afectarea a 12 construcţii şi 56 de terenuri, arată CE Oltenia. Compania spune că localnicii au fost în mare parte despăgubiţi. „Valoarea totală a pagubelor, conform rapoartelor de evaluare întocmite de un expert neutru (SC Evalconsult Group SRL) este de 596.548,96 lei, din care au fost acordate despăgubiri pentru un număr de 49 proprietăţi (12 construcţii şi 37 terenuri), în valoare totală de 567.008 lei. În cazul celorlalte 19 proprietăţi pentru care nu au fost purtate negocieri în vederea acordării despăgubirilor, proprietarii nu au prezentat toate documentele care atestă dreptul de proprietate sau folosinţă asupra terenului agricol afectat sau nu s-au prezentat la negocieri, motivând că suma cuvenită drept despăgubire nu acoperă cheltuielile de deplasare (domiciliul actual este fie în străinătate, fie în localităţi mai îndepărtate), sau nu au putut fi identificaţi”, arată CEO.

Ecologiştii văd altfel problema. „Familiile prejudiciate au primit despăgubiri doar pentru anul agricol 2014; pentru 2015 nu au văzut nici un ban, deoarece lucrările trebuiau finalizate încă de la finalul lui septembrie 2014”, susţine Greenpeace.

Soluţia tehnică, schimbată fără consultarea localnicilor

Complexul Energetic Oltenia susţine că la această dată sunt realizate 100% curăţarea curţilor, amenajarea drumului comunal, a fântânilor, a canalului colector de ape pluviale. Potrivit CEO, doar curăţarea de cenuşă a terenurilor agricole este realizată în proporţie de 85%.

Constatarea celor de la Greenpeace a fost cu totul alta. „Contrar comunicărilor oficiale, drumul nu a fost nivelat şi acoperit cu balast, ci este fie înecat de noroi, atunci când plouă, fie o sursă de praf, în zilele uscate. Masa uriaşă de cenuşă, stivuită provizoriu între calea ferată şi canalul de deviere a torenţilor încă nu a fost mutată în depozitul dedicat. În zilele cu vânt moderat, cenuşa rămasă în zonă face aerul din Submaidane irespirabil, spre disperarea locuitorilor. În luna aprilie, Greenpeace a sesizat Garda de Mediu din această cauză, demers în urma căruia autoritatea a solicitat CEO să urgenteze lucrările şi a amendat compania”, arată Greenpeace.

Ecologiştii spun că soluţia tehnică iniţială propusă pentru refacerea terenurilor agricole afectate a fost aducerea de sol fertil şi acoperirea suprafeţelor de pe care a fost curăţată cenuşa. „Ulterior, soluţia tehnică a fost schimbată, iar conform celei noi, locuitorii nu vor mai primi sol fertil, ci descoperta stratului de cenuşă se va face aşa încât să nu rămână pe sol un strat cu o grosime mai mare de 5 – 10 cm de cenuşă. (…) Localnicii afectaţi nu au fost informaţi asupra acestei schimbări”, susţin apărătorii mediului.

Vina, aruncată pe localnici

Potrivit CE Oltenia, localnicii au o parte din vină pentru inundarea terenurilor agricole. Iată ce scrie compania în comunicat: „Incidentul a fost determinat, iniţial, de cedarea unui blind de izolare al unui colector vechi, dezafectat, din cauze tehnice imprevizibile. Inundarea terenurilor s-a produs ca urmare a existentei unor breşe practicate în malul drept al canalului de către localnici, pentru alimentarea cu apă din canal, în scopul irigării terenului agricol. În prima fază a incidentului, nivelul apei în canalul de deviere torenţi nu a depăşit pragul de inundaţie, dar existenta breşelor din digul canalului a determinat revărsarea apei şi inundarea suprafeţei de teren din imediata vecinătate”.

Iresponsabilitatea socială, pasată la ecologişti

Comunicatul companiei se încheie cu o întrebare retorică, menită însă să arunce eticheta de iresponsabilitate socială pe ecologişti: „Aşa cum se ştie, Greenpeace este o organizaţie ale cărei acţiuni au ca scop forţarea adoptării unor soluţii esenţiale pentru viitor, dar ne punem întrebarea: Economia românească „fără cărbune” implică responsabilitate sau iresponsabilitate socială faţă de siguranţa Sistemului Energetic Naţional şi faţă de existenţa a sute de mii de familii ale căror job-uri depind în mod direct sau conex de funcţionarea Complexului Energetic Oltenia?”.

Pe 29 mai 2015, reprezentanţii Greenpeace au mers la sediul CEO din Târgu Jiu şi au înmânat drept premiu o clepsidră, simbolizând timpul scurs ireversibil prin întârzieri, precum şi o diplomă de iresponsabilitate socială, pentru neglijenţa cu care complexul energetic îi tratează pe cei afectaţi de accidentul ecologic.

TERMENE

Termenul de remediere, anunţat iniţial pentru 30 septembrie 2014 – 9 luni de la accidentul de mediu – a fost restabilit pentru 27 februarie 2015, apoi amânat iarăşi, prin act adiţional, până la 29 mai 2015. Locuitorii nu au fost informaţi despre modificările de termene, anunţă Greenpeace.

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: