O grămadă de bârne, declarată monument istoric

Ruinele unor case declarate monumente istorice de patrimoniu dau de furcă proprietarilor. Oamenii nu-şi pot vinde pământurile şi nu-şi pot construi case noi pe terenurile respective din cauza unor bârne vechi de sute de ani. În această situaţie se află şi trei familii din satul Socu, comuna Bărbăteşti, care au moştenit astfel de case. Autorităţile locale spun că cele trei case monument istoric reprezintă un pericol, întrucât proprietarii au copii mici care se joacă în preajma ruinelor, ce nu pot fi demolate. Potrivit conducerii Direcţiei de Cultură, nu se vor emite autorizaţii de demolare până ce nu vor declasate.

Trei case monument istoric din comuna Bărbăteşti se află într-o stare avansată de degradare. „Avem trei case monument istoric care sunt adevărate pericole. Este vorba despre Casa Ion Munteanu, Casa Buşu şi Casa Florian. Casele nu sunt în proprietatea primăriei, sunt ale oamenilor. Ele sunt degradate şi reprezintă un pericol întrucât proprietarii au copii mici care se joacă în preajma lor. Oamenii ar dori să vină cei de la Direcţia de Cultură să le cumpere sau să le mute într-un muzeu, pentru că ei nu au voie să le demoleze. Nu ştiu ce interese au fost la vremea respectivă să fie incluse pe lista monumentelor istorice, dar cert este că acum ele sunt o problemă”, a declarat Adrian Mangu, primarul comunei Bărbăteşti.

Proprietarii caselor monument spun că acestea nu au nicio semnificaţie istorică şi nici nu aparţin vreunei personalităţi. „Noi am moştenit casa din partea străbunicului soţiei, era un om simplu, nu ştiu să fi fost vreo personalitate. Se zice că străbunicul soţiei a venit aici de la Vierşani cu o bardă şi o secure şi a făcut toată casa numai din lemn şi cuie. Casa are peste 100 de ani, grinzile sunt foarte vechi, am încercat să tai una, dar s-a rupt lanţul de la drujbă în ea”, a declarat Ion Sâiu.

Din casa monument istoric moştenită de acesta a mai rămas doar o grămadă de bârne. „Casa s-a dărâmat singură, acum vreo 10 ani a căzut acoperişul. Am vrea s-o demolăm, noi avem acolo grădină şi ne-ar interesa să eliberăm pământul” a mai precizat Ion Sâiu.

Ministerul Culturii poate face declasarea

Potrivit conducerii Direcţiei de Cultură, există posibilitatea ca aceste case  monument istoric să fie declasate. „Există posibilitatea să fie declasate, dar pentru asta trebuie ca proprietarii să întocmească un dosar de declasare. Oamenii aflaţi în această situaţie trebuie să vină la sediul Direcţiei noastre, să facă o cerere şi se va discuta cu fiecare proprietar în parte. Până nu vor fi declasate nu se poate obţine autorizaţia de demolare. Mai există posibilitatea ca aceste case să fie strămutate”, a declarat Pompiliu Ciolacu, directorul Direcţiei de Cultură Gorj.

Vizualizări: 205

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: