Cum vor fi sărbătorite Sânzienele în pandemie, la Novaci

Pandemia de coronavirus a anulat multe festivaluri și sărbători, dar, de Sânziene, în Novaci, se va încerca păstrarea tradiției. Ziua va fi marcată printr-o expoziție de costume populare vechi și dansuri populare. Totul se va face însă cu respectarea regulilor impuse de starea de alertă așa, că horele nu vor mai fi ca altădată.

Miercuri, novăcenii își vor da întâlnire în parcul din oraș ca să marcheze Sânzienele. Nu va fi un eveniment care să umple orașul ca în alți ani.  Parcul primăriei din orașul Novaci va fi gazda unei expozitii de ii care aparțin Colecției etnografice Daciana  Ungureanu. Vor fi expuse ii reprezentative pentru portul popular din zona județului Gorj, amintind de lada de zestre a bunicilor. Ia novăceană, specifică mărginimii Sibiului, numită ”ciupag”, va fi în centrul atentiei datorită multimii persoanelor care o vor purta, au anunțat reprezentanții Casei de Cultură din Novaci.

Participanții au fost îndemnați să poarte ia românească, miercuri, și toate activitățile se vor face cu respectarea reglementărilor și instrucțiunilor privind pandemia provocata de virusul SARS Cov-2.

Ziua Universală a Iei este sărbătorită, începând cu anul 2013, la 24 iunie, odată cu sărbătoarea de Sânziene. Pictorul francez Henri Matisse a pictat femeia îmbrăcată cu ie în mai multe tablouri, unul dintre ele – „La blouse roumaine'” (1940) — fiind expus la Muzeul Național de Artă Modernă din Paris. Un alt pictor român de origine evreiască, Constantin Daniel Rosenthal, a imortalizat-o pe Maria Rosetti, în „România revoluționară”, purtând atât ie, cât și năframă. Ia românească apare și în tablourile semnate de Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion, Francisc Șirato, Nicolae Tonitza, Dumitru Ghiață ș.a.
 
 

Vizualizări: 1,352

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: