Curcubeu spectaculos pe cerul Târgu Jiului

Târgujienii au avut parte ieri, după ora 15.00, de un spectacol de culori pe cerul municipiului. Un curcubeu atât de frumos a apărut după ploaie, încât paginile de socializare de pe facebook au fost invadate cu fotografii. Din păcate, totul a ţinut doar câteva minute.

Curcubeul este un fenomen optic având aspectul unui arc multicolor, care se produce în atmosferă datorită refracției luminii solare în picăturile de apă dispersate în aer, după ploaie. Curcubeul poate fi văzut doar atunci când stai cu spatele la soare. În zilele de vară, nu vei vedea niciodată un curcubeu după ora 9.00 şi înainte de ora 16:00. Un curcubeu poate fi văzut doar dacă soarele se află pe bolta cerească la un unghi mai mic de 42 de grade faţă de privitor, altfel spus, ceva mai jos de “jumătatea cerului”.

Fiecare persoană vede propriul curcubeu, pentru că fiecare va vedea lumina refractată în alte picături de apă. Nu vei putea niciodată ajunge la capătul curcubeului, pentru că se îndepărtează pe măsură ce noi încercăm să ne apropiem de el. Curcubeul nu are forma unui arc de cerc: fiecare curcubeu are forma unui cerc întreg. Vedem arce de cerc pentru ca suntem cu “picioarele pe pământ”, iar Pământul nu ne lasă să vedem întregul cerc. Din aer însă, lucrurile se schimbă.

Cerul de deasupra curcubeului are întotdeauna o nuanţă mult mai închisă decât cerul din interiorul curcubeului. În condiţii de vizibilitate bună, uneori se poate observa şi un curcubeu mai slab, concentric cu primul, ceva mai mare şi cu ordinea culorilor inversată. (A.A.)

curcubeul

Vizualizări: 196

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: