Cursuri de calificare fictive pe bani europeni. Acord încheiat cu DNA, respins de instanță

O tânără din județul Gorj anchetată pentru fapte de corupție a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu DNA. Tribunalul Gorj l-a respins și a dispus continuarea urmăririi penale. Femeia de 34 de ani este acuzată că a întocmit acte false care atestau că s-ar fi organizat mai multe cursuri de formare profesională și calificare, plătite de Uniunea Europeană. În realitate, nu s-a ținut nicio oră de curs.

Fundația Culturală „Delta” București, a lui Corneliu Vișoianu, consilier al fostului premier Victor Ponta, a implementat în Gorj, în urmă cu zece ani, un proiect pe fonduri europene destinat integrării femeilor pe piața muncii. Era vorba de servicii de formare profesională și calificare a 2.800 de femei, în cadrul proiectului „Și noi vrem să muncim! Accesul femeilor pe piața muncii”.

Cursurile derulate în cadrul proiectului erau de lucrător în gospodăria agroturistică, lucrător comercial, lucrător în alimentație, îngrijitor copii la domiciliu, lucrător pentru estetica și igiena corpului omenesc.

Aceste cursuri ar fi trebuit să se desfășoare la sediul Primăriei comunei Săcelu, județul Gorj, M.C. fiind unul dintre formatori.

După organizarea a trei serii de cursuri în specializarea lucrător în gospodării agroturistice și lucrător pentru estetica și igiena corpului omenesc, s-au decontat primii bani.

Intrând pe fir, în urma unui denunț, procurorii DNA au audiat 68 dintre cursante. Așa au aflat anchetatorii că, de fapt, aceste cursuri nu s-au ținut efectiv, fiind întocmite doar fișele individuale de prezență, necesare pentru obținerea diplomei de absolvire.

În aceste condiții, în sarcina tinerei de 34 de ani din Gorj s-a reținut faptul că „a întocmit în fals, fișe individuale de prezență la cursurile teoretice și practice, având specializarea de lucrător în gospodării agroturistice, cursuri care, în realitate, nu s-au desfășurat”. Pentru acest curs, din bugetul fondurilor europene, a fost decontată suma de  47.320 de lei.

Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în dosar cu suma de 197.730 lei, reprezentând contravaloarea cursurilor susținute, întreg prejudiciul fiind achitat între timp.

M.C. a recunoscut că nu s-a efectuat nicio oră de curs, teoretic sau practic, încheind un acord de recunoaștere a vinovăției cu DNA.

Prin ordonanța din data de 27.11.2019, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva inculpatei, pentru „săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”.

Prin acordul de recunoaștere a vinovăției, s-a stabilit o pedeapsă de 1 an și 4 luni închisoare, cu suspendare, pe un termen de supraveghere de 2 ani.

Dosarul a fost trimis în instanță, numai că Tribunalul Gorj nu a fost de acord cu această înțelegere, apreciind că faptele reținute în sarcina femeii nu au fost corect încadrate juridic. Mai degrabă, ar fi vorba de infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată în concurs real cu infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele ei.

Dosarul a fost trimis procurorului în vederea continuării urmăririi penale. Sentința Tribunalului Gorj a fost atacată pe 16 martie, cu apel.

Vizualizări: 3,139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: