Cutremur politic în Republica Moldova. Ședința parlamentului, pe întuneric

Scena politică este complet bulversată la Chișinău. Socialiștii și blocul pro-european au semnat un acord anti-Plahotniuc, iar Maia Sandu a fost pusă premier. Republica Moldova a fost declarată ”stat capturat” printr-un vot în Parlament. Deputații l-au demis pe șeful serviciului secret și pe cel al Centrului Anticorupție.

Socialiștii președintelui Igor Dodon și blocul pro-european ACUM, condus de Andrei Năstase și Maia Sandu, au convocat sâmbătă o ședință parlamentară extraordinară și au semnat un acord de ”dezoligarhizare” a țării, o trimitere clară la Partidul Democrat condus de Vladimir Plahotniuc.

Ședința extraordinară vine după ce Curtea Constituțională a Republica Moldova, considerată a fi sub influența lui Plahotniuc, a decis că termenul de învestire a unui nou executiv a expirat vineri noapte și că Parlamentul trebuie dizolvat imediat.

PSRM și ACUM au calificat decizia CCM drept uzurpare a puterii în stat și au spus că termenul expiră abia sâmbătă seară. Ședința parlamentului a fost sabotată de secretariat, așa că activitatea s-a desfășurat fără lumină.

Potrivit înțelegerii politice, socialiștii au primit funcția de președinte al Parlamentului pentru Zinaida Greceanîi și câteva posturi de miniștri, iar Maia Sandu, lidera PAS, a fost numită premier. Partidul Democrat a contraatacat cerând demisia lui Dodon pentru ”trădare de patrie” și alegeri parlamentare și prezidențiale, iar televiziunea oligarhului Plahotniuc a difuzat imagini în care Dodon ar discuta despre federalizarea țării.

Evenimentele de sâmbătă s-au petrecut pe repede-înainte, Parlamentul reușind într-o singură zi să-și aleagă toată conducerea, să creeze comisiile de specialitate, să voteze guvernul - care a și depus jurământul, și să voteze și un document prin care R. Moldova este declarat ”stat capturat” și, de asemenea, se decide demiterea conducerii parchetelor, curții supreme, serviciului secret, comisiei electorale, etc.

Trebuie subliniat că ofensiva politică de sâmbătă din Republica Moldova a avut girul ambasadorilor Rusiei, Statelor Unite și Uniunii Europene, aceștia fiind prezenți în clădirea Parlamentului.

update duminică: Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis, duminică, suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte, iar premierul Pavel Filip a fost numit preşedinte interimar şi este obligat să dizolve Parlamentul, transmite Unimedia.

update 1: Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, desemnat de Curtea Constituţională drept preşedinte interimar, a semnat decretul de convocare a alegerilor parlamentare anticipate în 6 septembrie.

Vizualizări: 877

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: