Dacii preparau mămăligă, dar nu din făină de porumb

Mămăliga are o istorie extrem de veche pentru că o consumau și dacii, dar nu o pregăteau din făină de porumb, așa cum este preparată în prezent, ci dintr-un alt ingredient.  De-a lungul timpului mămăliga a fost pregătită atât pentru că este mai ușor de făcut decât pâinea, cât și pentru că este un aliment mai ieftin.

Chiar și dacii făceau mămăligă, însă, pentru că nu știau de porumb, obișnuiau să o prepare dintr-un alt ingredient, din mei, după cum au susținut istoricii în urma descoperirilor arheologice făcute în comuna Baia din județul Suceava, unde s-a demonstrat că meiul obișnuia să fie cultivat intens.

Mămăliga din mei, cum o făceau dacii, are o culoare mai deschisă decât cel al variantei din mălai, seamănă cu o fiertură de griș, iar gustul este mai delicat. Însă, avantajul major al acestei rețete este acela că meiul nu are gluten. Prin urmare, persoanele care nu pot consuma gluten, dar cărora le place mămăliga, se pot orienta către această rețetă în care ingredientul de bază este meiul, în locul porumbului.

Pregătirea acestui tip de mămăligă este la fel de simplu ca în cazul variantei clasice. La 1,5 litri de apă se pot pune 400 de grame de mei măcinat și trei lingurițe de sare de mare sau după gust. Mai întâi, se pune apa cu sare la fiert, apoi, când începe să fiarbă, se toarnă meiul în ploaie și se amestecă bine cu un tel. Se fierbe până când capătă o consistență densă.

Vizualizări: 1,776

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: