Danemarca reușește în continuare să evite creșterea împrumuturilor cu probleme

Danemarca are o situație de credit unică. Acolo, la fel ca în alte țări europene, a fost impusă o limită maximă a ratei dobânzii pentru microcredite. Această măsură trebuia să ușureze povara creditului pentru debitorii din timpul pandemiei. Ca urmare, piața daneză a împrumuturilor este în declin, spre deosebire de alte țări în care au fost luate aceleași măsuri. În același timp, nici numărul împrumuturilor cu probleme nu crește.

Măsuri restrictive și impactul acestora asupra pieței creditului din Danemarca

Experții platformei financiare și analitice Laanius asociază apariția situației actuale cu modificările legislației, precum și cu particularitățile pieței daneze de creditare. Restricțiile adoptate în timpul primului focar de infecție cu CoVid19 se referă la dimensiunea maximă a ratei de microcreditare - nu ar trebui să depășească 35%. Tot de acum este interzisă cererea a peste 100% din suma totală a împrumutului.

Așa cum era de așteptat, măsurile de protecție a debitorilor au funcționat. Finans Danmark raportează că 99.8% din creditele ipotecare sunt în continuare plătite la timp. Cu toate acestea, danezii sunt extrem de reticenți în a lua noi împrumuturi. În ciuda ratelor favorabile ale dobânzii și a ofertelor profitabile, a căror listă este prezentată la legătura, împrumuturile acordate sectorului privat arată o stagnare gravă în comparație cu aceeași perioadă din 2019. Odată începutul perioadei de toamnă-iarnă, numărul împrumuturilor de consum emise a crescut ușor (de la 447 miliarde de coroane la 452 miliarde de coroane), dar în octombrie a scăzut la 446 miliarde de coroane, iar în noiembrie - la recordul de 443 miliarde de coroane.

Motivele acestui fenomen nu sunt pe deplin înțelese. Unii experți cred că specificul pieței de creditare daneze este unul dintre vinovații crizei de credit din 2020. Pandemia a distrus cererea de împrumuturi daneze de vacanță sezoniere. Nevoia cetățenilor pentru alte tipuri populare de împrumuturi a fost, de asemenea, redusă. Printre acestea, achiziționarea de echipamente pentru activități în aer liber, cum ar fi o barcă personală și multe altele.

Rambursarea împrumutului este o chestiune de onoare

Danezii care lucrează de la distanță nu au deranjat încă companiile locale de colectare - majoritatea debitorilor fac față cu succes plății datoriilor. Potrivit Ministerului Danez al Finanțelor, doar 2.800 din aprox. 1,4 milioane de debitori nu au putut efectua plățile datorate în termenele stabilite prin contractele de împrumut.

Șeful adjunct al asociației bancherilor “Finans Danmark”, a declarat că creșterea puternică a șomajului de la începutul pandemiei până la sfârșitul primăverii a avut un impact redus asupra posibilității danezilor de a plăti ipotecile. Acest lucru demonstrează atitudinea responsabilă a debitorilor față de îndatoririle lor și caracterul rezonabil al măsurilor luate de guvern. În același timp, observă experții, este dificil de prezis dacă aceste probleme vor apărea în viitor, în cazul apariției unui nou val de coronavirus.

Creșterea creditelor în Europa

Noile condiții de împrumut din Danemarca sunt similare în multe privințe cu cele norvegiene, unde domeniul de activitate al organizațiilor de microfinanțare a fost limitat în mod similar. Unii dintre ei au fost chiar obligați să închidă din cauza unei interdicții suplimentare privind publicitatea „agresivă”, interdicție care i-a privat de un anumit număr de clienți. Cu toate acestea, Norvegia arată o creștere constantă a numărului de credite de consum chiar și comparativ cu 2019 - de la 3,6 miliarde de coroane în noiembrie 2019 la 3,76 miliarde de coroane în septembrie 2020.

Dinamici similare sunt tipice și pentru alte piețe.

În Polonia a avut loc un salt puternic al volumului împrumuturilor, de la 778449,34 milioane PLN în mai la 791009,23 milioane PLN în octombrie.

România a crescut numărul creditelor de consum de la 49234,50 milioane lei în august la 49574,56 milioane lei în noiembrie.

În Rusia împrumuturile au fost emise în valoare de 18292676 milioane de ruble în iunie, iar în octombrie volumul a crescut la 19666283 milioane de ruble.

Experții prezic o nouă creștere a pieței creditelor din Europa. Dacă Danemarca se va alătura vecinilor săi rămâne încă o întrebare deschisă.

Resursa pentru informațiile furnizate mai sus este din mai multe site-uri de specialitate. 

Vizualizări: 1,828

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: