Dascălii şi-au cerut drepturile în stradă. „Posibil să intrăm într-o vacanţă prelungită”

Profesorii gorjeni au ieşit luni în Piaţa Prefecturii, unde au protestat timp de două ore. Înarmaţi cu pancarte şi lozinci, dascălii din tot judeţul s-au declarat extrem de nemulţumiţi de faptul că majorările salariale de la 1 iulie nu s-au aplicat şi în învăţământ, iar diferenţele salariale obţinute prin hotărâri judecătoreşti nu au fost plătite.

Peste o sută de dascălii gorjeni au pichetat luni Instituţia Prefectului Gorj nemulţumiţi fiind de faptul că nu le-au fost repartizate sumele necesare pentru plata sentinţelor judecătoreşti, calcul incorect al sporurilor, birocraţia sufocantă care împiedică actul educativ, precum şi împotriva lipsei dotărilor în unele şcoli. Unii dintre profesori spun că un proiect de lege i-ar obliga să rămână opt ore în şcoală, ceea ce nu este pe placul lor. „Predau religie la Şcoala Gimnazială «Ecaterina Teodoroiu» din Târgu Jiu. Nemulţumirea este că acum suntem obligaţi să stăm opt ore în şcoală, eu sunt cercetător ştiinţific, fapt ce m-ar împiedica să mai merg la bibliotecă sau alte instituţii, Arhive. Universitarii au programul mult mai flexibil, noi vom fi foarte îngrădiţi”, a declarat Cosmin Vilău, profesor de religie.

Ameninţă cu greva generală

Liderii de sindicat din învăţământ ameninţă cu declanşarea unei greve generale în luna ianuarie. „Am ieşit în stradă pentru a sensibiliza atât opinia publică, cât şi pe cei care ne conduc pentru a-şi apleca activitatea asupra problemelor şcolii. La 1 ianuarie posibil să declanşăm o grevă generală, să intrăm într-o vacanţă prelungită până găsesc resurse şi se vor aplica şi asupra condiţiei dascălului din învăţământ”, a declarat Constantin Huică, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. „Trebuie să tragem un semnal de alarmă pentru că ai noştri colegi urmează să împlinească acei trei ani de la data hotărârii şi nu vor mai avea dreptul să încaseze aceşti bani”, a declarat Simona Urluescu, de la Sindicatul Liber din Învăţământ Târgu Jiu.

SOLIDARITATE

La protest a participat şi personal nedidactic. „Am venit aici pentru a se respecta hotărârile judecătoreşti, pentru respectarea programului de guvernare. Ministerul Educaţiei trebuie să ia în considerare toate aspectele din sistemul de învăţământ pentru că profesorii trebuie să aibă un salariu demn”, a spus Sebastian Diaconescu, administrator la Şcoala „Voievod Litovoi” din Târgu Jiu.

Vizualizări: 1,503

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: