Tot mai puține castane la Tismana

Odată patria castanelor, Tismana suspină acum după ele. Castanele sunt tot mai puține. Anul acesta este ultimul în care se mai plantează castani. Chiar și așa, tradiția merge mai departe, anunță primarul Marian Slivilescu. La sfârșitul acestei săptămâni, va avea loc festivalul dedicat castanelor.

Producția de castane scade cu fiecare an. Localnicii din Tismana încă nu au apucat să guste castane în această toamnă, deși în zonă este chiar și o rezervație naturală. „Prin Tismana, încă nu am văzut castane din pădurile noastre. Sperăm ca și vântul să se întețească puțin în aceste zile. Dacă va da Dumnezeu și puțină ploaie. Nu mai sunt multe deloc. Pe 12 și 13 este manifestarea organizată de Agenția de Mediu împreună cu noi. Este ultimul an în care se plantează castani la Tismana și anul viitor va fi ultimul an al proiectului”, a declarat primarul Marian Slivilescu.

Castanii, măcinați de cancer

Festivalul Castanelor va fi la cea de-a cincea ediție la Tismana. Pe lângă vremea rea, autoritățile au întâmpinat și alte dificultăți pentru a-și duce la bun sfârșit proiectul, după cum a explicat Slivilescu: „A fost secetă, temperaturile au fost ridicate. Cei plantați acum doi ani au avut parte tot de o vară secetoasă. Au mai fost și alte probleme. Nu a fost pusă la dispoziție toată suprafața. Sperăm să fie recuperate restanțele în această toamnă și să fie plantate toate cele 25 de hectare cu castani. Tratamentul biologic s-a făcut pe 60 de hectare. Se cunosc zonele. În vetrele unde s-au făcut vaccinările cu virusul care distruge ciuperca, se văd rezultatele. Ni s-a spus să avem răbdare. Pădurea a fost distrusă în procent de 80%.”

„Festivalul castanului“ se desfăşoară în cadrul proiectului „Managementul Conservativ al Habitatelor“, finanţat cu suma de aproape două milioane de euro, bani europeni. Proiectul a constat în aplicarea unor tratamente speciale la castanii care sunt afectaţi în număr mare de către „cancerul castanului”, aşa cum este denumită boala.

Vizualizări: 1,077

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: