De ce a renunțat România la rachetele antigrindină!

Sistemul antigrindină a fost oprit anul acesta în România după aproape 20 de ani de funcționare a tunurilor care împrăștiau norii periculoși. În comparație cu alte țări, unde funcționează generatoare terestre, în țara noastră erau încă folosite rachete pentru controlul norilor, acestea fiind oprite luna trecută pentru a se trece la noua tehnologie. Din păcate, birocrația din România a dus la mari întârzieri în autorizarea noilor dispozitive.
România avea anul trecut 106 puncte de lansare a rachetelor antigrindină, operate din șase centre de comandă. Acestea acopereau aproape 25% din suprafața agricolă, o zonă considerată insuficientă de agricultori, mai ales în anii cu vreme extremă. Dar deși erau insuficiente, și acestea au fost oprite din data de 15 aprilie 2025.
Racheta folosită conținea o capsă pirotehnică și iodură de argint. Aceasta era lansată în nori, iar în cădere se elibera substanța care „sparge” particulele de gheață. Teoretic, în loc să cadă grindina, apărea ploaia, iar mecanismul se autodistrugea înainte să ajungă la sol, fără explozie.
Vecinii de prin Europa au trecut la un alt sistem antigrindină, la generatoare terestre, considerate mai ecologice. Acestea trimit iodura de argint în atmosferă, prin ardere controlată, direct de la sol, fără explozii și fără riscuri adiționale.
În ultimi ani, unii fermieri români au protestat, în semn de nemulțumire față de sistemul antigrindină. Unii considerau că rachetele nu doar că nu ajută, ci că ar alunga ploaia, aspect care nu a fost demonstrat științific.
La data de 15 aprilie, în România trebuia să înceapă, în mod normal lansarea rachetelor antigrindină. Ministerul agriculturii a suspendat însă tragerile, după ce fermierii din județele Prahova și Vrancea au scris numeroase petiții în care s-au plâns de secetă, care ar fi fost cauzată, în opinia lor, de rachetele respective.
Noul Sistem Național Antigrindină trebuia deja pornit dar nu a fost anunțată încă o dată exactă la care va funcționa. Potrivit secretarului de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, acesta va fi funcțional „în cel mai scurt timp”. Deși lansarea operațională era programată pentru luna aprilie, activarea sistemului a fost întârziată din cauza unor controverse publice și a procedurilor greoaie de autorizare.
Între timp, grindina a făcut ravagii în mai multe județe, pagube care ar fi putut fi prevenite, spun autoritățile, dacă rachetele antigrindină ar fi fost totuși lansate.
Vizualizări: 716
Distribuie Trimite pe WhatsApp