De ce câştigă PSD mereu

PSD câştigă alegerile chiar şi atunci când le pierde din cauza blaturilor pe care le face cu politicienii din alte partide. Doi liberali de frunte, Puiu Diaconescu şi Gheorghe Grivei, povestesc acum, la bătrâneţe, ce blaturi făceau ei în 2004 pentru a-l scoate pe Ion Călinoiu preşedinte la Consiliul Judeţean Gorj, deşi nu avea majoritate. Sigur că liberalii nu spun tot, nu spun cât au câştigat din acest blat. Doar îl recunosc şi spun că nu îl regretă, iar liberalii mai tineri nu reacţionează în niciun fel. E aproape săptămâna de când acest subiect este pe piaţă şi niciun liberal nu pare conştient de faptul că imaginea partidului este afectată.

Preşedintele PNL Gorj, Dan Vîlceanu, zicea la un post de radio că nu are rost să comenteze lucruri de acum 14 ani, care nu mai interesează pe nimeni. Dacă ar fi fost un episod izolat, i-am fi dat dreptate. Dar trădări şi blaturi au fost la fiecare alegeri. Chiar în zilele noastre se vorbeşte de negocieri ale primarului liberal din Târgu Jiu cu PSD. Asta după ce a luat 12.000 de voturi pe o platformă antiPSD. PNL a avut blat cu Cârciumaru şi în 2016, când l-a pus pe Lupulescu să candideze la Primăria Târgu Jiu, deşi în sondaj au fost alţi cinci liberali, care ieşiseră binişor şi aveau potenţial de creştere.

Anterior, Ponta a ieşit de vreo două ori deputat prin blaturi făcute cu PDL. PSD a câştigat de multe ori în Gorj pe merit, pe voturi, dar atunci când ştia că nu poate, a făcut blaturi. Iar politicienii din opoziţie s-au vândut an după an.

Nu doar la Gorj se întâmplă asta. Şi la Bucureşti, când era votul uninominal, marii lideri de la toate partidele negociau între ei să îşi asigure colegiile. Blaga şi Boc se asigurau că Ponta şi Antonescu nu au contracandidaţi şi invers.

Ăsta este unul dintre motivele pentru care în 2016 electoratul de dreapta nu s-a mai dus la vot. Pentru că s-a săturat ca votul să îi fie negociat de nişte politicieni blatişti cu PSD. Acum poate regretă, când vede în ce hal îşi bate PSD joc de ţară. Dar poate că este mai bine aşa, decât să o facă şi cu complicitatea PNL.

Vizualizări: 889

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: