De ce vrea Iohannis demisia lui Dăncilă?

Preşedintele Klaus Iohannis îi cere din nou demisia premierului Viorica Dăncilă, dar nu este clar de ce. Iohannis a adus argumente economice, drept este că guvernarea PSD este una dezastruoasă, dar ce rost are să plece Dăncilă, câtă vreme guvernul este condus de Liviu Dragnea, indiferent cine este prim-ministru?

Are Klaus Iohannis o altă soluţie de prim-ministru? Are în buzunar o majoritate parlamentară de care noi nu ştim? Nu a avut o astfel de soluţie după plecare lui Grindeanu de la guvern, nici după plecarea lui Tudose. Este foarte puţin probabil să o aibă astăzi.

Dacă Dăncilă îşi dă demisia şi Iohannis va desemna un premier tot de la PSD, schimbarea nu îşi are rostul. Chiar dacă PSD are mii de variante mai bune decât Dăncilă, probabil că Dragnea va alege o variantă mai proastă. A o schimba pe Dăncilă cu un alt premier pus de Dragnea este inutil.

Discuţia se schimbă însă dacă Iohannis are o altă soluţie pentru postul de prim-ministru, care să nu fie de la PSD. Să presupunem că PNL, USR, PMP, Pro România, minorităţile şi ce s-o mai aduna ar reuşi să facă o majoritate parlamentară. Ar fi acum momentul în care Dragnea să fie lăsat fără guvern? Nu, pentru că sunt încă mulţi români care cred în minciunile din programul de guvernare, în ciuda evidenţelor. Dacă vine acum un prim-ministru liberal care încearcă să limiteze creşterile salariale din sistemul public, care nu pot fi susţinute decât din credite şi din tăierea investiţiilor, pesediştii ar ţipa toată ziua pe la televiziuni că ei au vrut să îi îmbogăţească pe români şi nu au fost lăsaţi. PSD trebuie să guverneze până în 2020, ca să vedem şi noi autostrăzile şi spitalele promise. Un an de opoziţie înainte de alegeri ar fi în favoarea PSD.

Preşedintele Klaus Iohannis are dreptate când spune că PSD amanetează viitorul ţării. Fiecare zi în plus cu PSD va produce efecte care pot fi reparate într-o lună. Din acest punct de vedere, preşedintele este îndreptăţit să ceară demisia lui Dăncilă. Dar numai dacă are soluţii. Dacă soluţia este guvernul Dragnea 4, atunci demisia lui Dăncilă nu are niciun sens. „Este imperioasă demisia doamnei Dăncilă pentru a face loc unor oameni responsabili şi competenţi. E din ce în ce mai vizibil că Dragnea şi ai lui nu au nici o soluţie pentru o guvernare bună şi eficientă”, a spus Iohannis. Da, asta vedem şi noi, întrebarea este: Iohannis are soluţii? Are acei oameni competenţi?

Vizualizări: 759

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: