De ce întârzie reautorizarea Termocentralei Rovinari

Termocentrala Rovinari funcţionează fără autorizaţie de mediu de aproape 5 luni. Pentru că nu a reuşit să obţină la timp o nouă autorizaţie, compania energetică a fost sancţionată contravenţional de comisarii de mediu. Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj, a explicat care sunt motivele pentru care membrii comisiei de autorizare nu pot lua încă în discuţie reautorizarea centralei.

Mai durează până când Termocentrala Rovinari va fi reautorizată. „În timpul procedurii de autorizare, inclusiv dezbatere publică, cetăţenii au spus că este zgomot. Am cerut atunci ca termocentrala să facă un plan cu măsurile care ar trebui să reiasă în urma dezbaterilor publice. Au făcut un plan de măsuri şi în antet spun că este elaborat pentru perioada 2018-2021, dar în conţinut se opresc la 2019, în sensul în care vor muta câteva gospodării şi vor face un studiu de fezabilitate prin care să vadă ce măsuri trebuie să realizeze pe instalaţie pentru a se conforma valorilor limită de emisie impuse prin directivele europene. Lucrările care vor fi realizate prin acest studiu vor veni la acord de mediu. Atunci fie îşi modifică planul şi trec ca perioadă 2018-2019, iar restul va veni la acord de mediu, fie vin cu măsuri până în 2021”, a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.

În ceea ce priveşte modul în care sunt afectaţi cetăţenii din zonă de funcţionarea termocentralei, reprezentanţii APM Gorj spun că a fost realizat un studiu privind sănătatea populaţiei acum câţiva ani. „Avem informaţii că s-a elaborat un studiu privind starea de sănătate a populaţiei din comuna Fărcăşeşti chiar de către primărie, în 2015-2016. Noi  solicităm acum studiul printr-o adresă către primărie, să ni-l pună la dispoziţie, dacă-l deţin, pentru a-l prezenta la Direcţia de Sănătate Publică, că să-l analizeze. Nu văd cu ce să-i afecteze pe localnici. Valorile limită de emisie la ora actuală sunt respectate. Mai puţin zgomotul. Îi vor muta. Deja anul acesta mută primii patru localnici” , a mai spus directorul APM Gorj.

Direcţia de Sănătate Publică Gorj a transmis comisiei că activitatea de producere a energiei electrice nu se supune procedurii de autorizare sanitară. Practic, Sanepidul nu trebuie să emită aviz în cadrul procedurilor de reautorizare a termocentralei.  

Vizualizări: 1,925

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: