De ce nu trebuie să mănânci înainte să faci analize de sânge

Atunci când mergem la medic pentru analize nu e bine să bei cafea sau să mănânci dacă vei face analize de sânge. Unii chiar recomandă postul negru cu 8 până la 12 ore înainte de analize fiind permis doar consumul de apă pentru a asigura rezultatele corecte ale testelor de sânge.

Alimentele conțin carbohidrați, proteine, grăsimi, minerale și vitamine, substanțe care sunt absorbite în fluxul sanguin și pot influența rezultatele de laborator. De exemplu, în cazul testelor de determinare a glicemiei à jeun (pe nemâncate) din sângele venos, este obligatoriu să ții „post” înainte minimum 8 ore. În caz contrar, glicemia va fi mai crescută și rezultatele testelor de sânge vor fi irelevante.

Iar dacă omiți să îi comunici personalului medical că ai mâncat înainte şi intenționat ascunzi acest lucru, rezultatele analizelor de sânge pot duce spre un diagnostic greșit, de prediabet sau chiar diabet. În cazul în care ai apucat deja să mănânci, cel mai bine reprogramezi recoltarea de sânge.

Alte analize de sânge în care este indicat „postul” de 8-12 ore sunt cele pentru evaluarea funcției renale sau hepatice (gamma-glutamil transferaza GGT), colesterolul, trigliceridele (profilul lipidic), analizele nutriționale (pentru identificarea carenței de vitamine și minerale).

În afară de apă, niciun alt lichid nu este indicat spre consum cu câteva ore înainte de recoltare. Adică nici lapte, nici alcool, nici suc, nici ceai. Toate acestea conțin de obicei zahăr adăugat care denaturează rezultatele analizelor de sânge. În plus, cafeaua neagră, ceaiurile și sucurile cu cafeină au efect diuretic și te pot deshidrata, mai ales dacă nu bei suficientă apă. Deshidratarea poate influența rezultatele anumitor analize de sânge (colesterol, electroliți, ureea nitrogen etc.). De aceea este important să te hidratezi foarte bine înainte de analize, chiar dacă nu mănânci nimic. Pentru rezultate concludente, evită să consumi altceva decât apă cu o noapte înainte de a-ți face analizele de sânge.

Nici efortul fizic, alergat sau mers la sală, nu este recomandat înainte de analize. Eritrocitele, leucocitele, trombocitele, albumina, imunoglobulina, transaminazele, lactatul, creatin-kinaza, trigliceridele, colesterolul și multe minerale pot avea valori mult mai crescute după activitatea fizică, deoarece asta determină o concentrare a sângelui ca urmare a presiunii de filtrare.

Vizualizări: 1,525

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: