Murăturile nu conțin grăsimi și sunt sărace în calorii. Cine trebuie să le evite!

Legumele se transformă în murături printr-un proces de conservare utilizat din timpuri străvechi, care ne-a ajutat să le păstrăm și pe durata anotimpului rece. Oamenii pot face murături din aproape orice legumă, fie că vorbim despre castraveți, varză, gogonele, gogoșari sau conopidă.

Legumele se păstrează într-o saramură fermentată care conține bacterii benefice, ceea ce înseamnă că pot fi un beneficiu pentru o dietă sănătoasă. Murăturile fermentate oferă mai multe beneficii pentru sănătate decât alte tipuri de murături. Însă chiar și murăturile nefermentate sunt bogate în vitamine precum vitamina K și vitamina A.

Murăturile nu conțin grăsimi și sunt sărace în calorii. Conțin însă mult sodiu. O porție de 100 de grame de murături conține 457 de miligrame de sodiu, aproape 20% din limita zilnică recomandată. Așadar, este important să nu le consumăm în exces. Persoanele cu hipertensiune arterială sau probleme de sănătate cardiovasculară ar trebui să evite murăturile.

Electroliții sunt săruri de care organismul are nevoie pentru o funcționare sănătoasă. Când o persoană se confruntă cu deshidratare, poate pierde și electroliți.

Murăturile sunt bogate în sodiu și, prin urmare, sunt bogate în electroliți. Teoretic, acest lucru înseamnă că zeama de murături ar putea fi o opțiune pentru restabilirea electroliților în cazul persoanelor care suferă de febră, vărsături sau care sunt deshidratate. 

Murăturile în oțet pot ajuta la controlul glicemiei. Trebuie să știm că nivelurile stabile de glucoză din sânge pot ajuta la prevenirea senzației intense de foame. Prevenirea creșterilor de glucoză din sânge este, de asemenea, esențială pentru sănătatea persoanelor cu diabet. Așadar, cantități mici de murături în oțet le sunt recomandate oamenilor și pentru controlul glicemiei.

La fel ca toate fructele și legumele, murăturile conțin antioxidanți. Studiile au demonstrat de-a lungul timpului că antioxidanții pot contracara efectele radicalilor liberi.

Radicalii liberi sunt substanțe chimice din organism care pot juca un rol în dezvoltarea unei game largi de probleme de sănătate. Acestea includ cancerul, inflamația, bolile de inimă și diverse boli cronice. Radicalii liberi pot contribui, de asemenea, la îmbătrânire.

Principalul beneficiu al murăturilor este că ele conțin bacterii benefice. Pentru producerea murăturilor, oamenii folosesc saramură, apă amestecată cu sare sau un acid, cum ar fi oțetul. Saramura fermentată conține bacterii bune care pot îmbunătăți sănătatea. Totuși, nu toate tipurile de saramuri trec prin procesul de fermentație.

Murăturile fermentate acționează ca probioticele, protejând microbiomul organismului și susținând multiplicarea bacteriilor sănătoase în intestin.

Stomacul conține milioane de bacterii care ajută organismul să digere și să absoarbă alimentele. Aceste bacterii pot preveni infecțiile, dereglările intestinale și pot ajuta la tratarea problemelor cronice de sănătate a stomacului, cum ar fi boala Crohn.

Murăturile fermentate sunt bogate în probiotice, așa că pot ajuta la îmbunătățirea digestiei și la prevenirea problemelor stomacale minore.

Vizualizări: 1,561

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: