De ce se pot crește rațe și găini împreună în gospodărie!

Mulți gospodari cresc pui de rață și de găină împreună ba chiar folosesc incubatoare pentru a produce puii pentru  că procesul de incubație este cam același. Dacă vă place să creșteți găini, atunci mai mult ca sigur veți avea aceeași plăcere și în cazul rațelor.

Despre găini se spune că sunt păsările care nu trebuie să lipsească din gospodării. Sunt mici și nu este complicat să le creșteți dar în ceea  ce privește rațele sunt chiar mai ușor de crescut. Sunt mai rezistente, se îmbolnăvesc mai greu și nu trebuie să vă faceți griji în privința lor. 

Găinile și rațele se aseamănă foarte mult. Mănâncă aproximativ aceeași mâncare, se mulțumesc cu aceleași mici delicii între mesele principale și au nevoie de protecție noapte și zi împotriva prădătorilor. În plus, pe timp de iarnă, căldura corporală a rațelor ajută la păstrarea unui adăpost mai cald, de care beneficiază și găinile din mulțimea mixtă de păsări.

Există totuși câteva limitări de care trebuie să fim conștienți dacă ne dorim să creștem împreună rațe și găini.

Rațele sunt mai simplu de îngrijit și întreținut decât găinile. Adăpostul rațelor nu trebuie să fie la fel de complex precum cotețul găinilor. Rațele nu au obiceiul să se urce pe bârne sau alte obiecte din adăpost, astfel că este suficient să amenajăm un strat de paie pe podea pentru câteva rațe. Când depun ouă, rațele nu au nevoie de cutii speciale. Veți observa că aceste păsări își vor improviza propriul cuib din paie în care vor depune ouăle.

În timpul somnului, rațele creează multă umiditate. Din această cauză, trebuie să vă asigurați că adăpostul este bine ventilat, în cazul în care creșteți la comun și găini. De asemenea, rațele fac mai multă mizerie cu furajele și apa și este recomandat să nu le hrăniți în adăpost. Oferiți-le mâncare și apă în aer liber la prima oră a dimineții și înainte de apus.

Furajele pe care le folosim pentru găini sunt bune și pentru rațe, cu mențiunea că rațele au nevoie de mai multă apă și vor avea nevoie de recipiente puțin mai adânci în care să le punem apa. Rațele au nevoie de bălăceală de mai multe ori pe săptămână. În acest mod își clătesc ochii și își curăță nările. În același timp, își păstrează penele rezistente la apă. Impermeabilitatea penajului este vitală pentru a-și păstra temperatura corporală ridicată pe timpul iernii și pentru a evita bolile. Din moment ce își petrec mult timp în apă, puțin probabil ca rațele să sufere din cauza acarienilor, căpușelor și altor dăunători.

Dacă vă întrebați dacă rățoii și cocoșii pot conviețui în mulțimea mixtă de păsări, din moment ce masculii sunt mai agresivi decât femelele, răspunsul este afirmativ. Cheia este ca în mulțime să fie cât mai multe găini, în jur de 10 pentru fiecare cocoș, și rațe să fie cel puțin două pentru fiecare rățoi.

Galerie foto


Vizualizări: 4,549

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: