Şofranul, splendoarea de la Bustuchin. Lupta cu birocraţia!

Pariul pe care un spaniol l-a făcut în urmă cu câţiva ani când a început să cultive şofran pe un teren plin de mărăcini la Bustuchin pare deja câştigat de către acesta. Planta care este considerată „aurul roşu”, fiind condimentul cel mai scump din lume, a început zilele acestea să înflorească, iar recolta este una deja bogată. Iar investitorul se gândeşte deja să îşi mărească suprafaţa pentru că e mulţumit de calitatea solului şi condiţiile climaterice de la noi.

Guzman Aparicio este la fel de popular în Bustuchin ca şi primarul Ion Ciocea. Afacerea sa cu şofran a fost privită cu scepticism la început de către localnici, dar, acum, când terenul său este plin de flori care îi vor aduce zeci de mii de euro în conturi, oamenii văd altfel lucrurile.

Investitorul spaniol s-a concentrat pe calitate şi, acum, după ce a început recoltatul florilor pentru această toamnă, spune că uită deja de toată lupta pe care a dus-o cu birocraţia din România pentru a-şi vedea afacerea pusă pe picioare. „Peste tot, pe la ce instituţie mergi, trebuie să prezinţi hârtii şi ştampile. Nu înţeleg pentru ce e nevoie de atâtea documente, pentru că în Spania totul se rezolvă în câteva minute şi mult mai simplu. Mă bucur însă când văd cum se prezintă cultura de şofran. De la începutul lunii am început să recoltăm şi avem deja cam un kilogram de stamin strâns până acum. Anul trecut am avut o producţie de vreo 700 de grame, deci acum stăm mult mai bine. În plus, suntem de abia la începutul recoltării. Acum a venit căldura din nou, dar când vor veni nopţile cu 3-4 grade Celsius, atunci vor fi şi mai multe flori şi de abia atunci vom vedea cum stăm cu producţia”, spune investitorul spaniol.

Spre bucuria sa, desfacerea producţiei de la Bustuchin nu este o problemă pentru el. Spaniolul are în ţara sa natală alte terenuri cultivate cu şofran şi desfacerea condimentului considerat „aurul roşu” nu este deloc dificilă. Asta chiar dacă preţul unui kilogram ajunge şi la 14.000 de euro. „Gramul de şofran variază între 8 şi 14 euro. Ceea ce producem noi aici este de cea mai bună calitate pentru că am adus bulbii cei mai buni din Spania, iar solul de la Bustuchin este unul nemaipomenit. Clima este, de asemenea, foarte bună pentru această cultură şi, ca urmare, avem toate condiţiile necesare pentru o asemenea afacere. Am adus o firmă de specialitate care a testat proprietăţile solului şi a reieşit că acesta nu este tratat cu nicio substanţă chimică. În Spania s-au folosit erbicide şi, din păcate, nu mai putem vorbi despre acest lucru. Aici totul se face manual şi asta ne ajută să obţinem o producţie foarte bună. Nu înţeleg de ce nu se implică şi alţii să facă asemenea culturi sau să cultive terenurile pe care le văd peste tot în paragină. Numai buruieni şi mărăcini. În Spania nu avem asemenea pământ şi cel care se pretează pentru agricultură este folosit la maxim. Aici România nu procedează la fel şi îmi este greu să înţeleg de ce oamenii lasă atâta şi atâta teren nelucrat. S-ar putea face multe lucruri bune şi cred că în viitor nu vom mai avea astfel de situaţii pentru că oamenii îşi vor da seama că pot scoate bani şi din munca pământului, după ce vor vedea rezultatele noastre”, spune, optimist, investitorul spaniol.

Vizualizări: 3,340

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: