Decizia de care depinde mutarea Jiului în tunel. Judecătorii amână!

Judecătorii au amânat din nou pronunțarea în dosarul în care mai multe organizații de mediu cer stoparea lucrărilor care au loc la amenajarea hidrotehnică din Valea Jiului. Pronunțarea anunțată inițial pentru 28 aprilie a fost amânată succesiv pe 5 mai, 12 mai, respectiv 19 mai.

Amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbești a fost deja realizată în proporție de 80% și a costat peste o 130 de milioane de euro. Jiul va fi deviat prin două aducțiuni subterane, una cu lungimea de 7 kilometri și diametru interior de 3,8 metri pe traseul Livezeni-Dumitra, alta pe traseul Dumitra-Bumbești de 12,5 kilometri lungime si diametrul interior de 4,00 metri. În albia naturală a Jiului va mai rămâne doar un debit de 2,7 mc/sec, de opt ori mai mic decât acum. O catastrofă ecologică, spun organizațiile de mediu.

Asociațiile de mediu Bankwatch Romania, Neuer Weg și Energy Justice încearcă să obțină suspendarea autorizației de construire emisă în 2016 de Consiliul Judeţean Hunedoara și care a permis Hidroelectrica să reia lucrările la complexul energetic, motivând că acordul de mediu acordat în 2003 era valabil doar șapte ani.  Între timp zona a fost declarată arie protejată, iar legislația pentru protecția mediului a devenit mai dură. (A.A.)

Vizualizări: 3,138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: