Patroni condamnați după un accident mortal de muncă

Judecătoria Târgu Jiu a pronunțat, la sfârșitul săptămânii, verdictul într-un dosar în care doi bărbați, rude, au fost trimiși în judecată de procurori, fiind acuzați că s-ar face vinovați de moartea unui angajat pe care îl aveau la firma lor. Firma se ocupa de exploatarea masei lemnoase în pădurile Gorjului, între timp societatea intrând în faliment.

Pedepsele dispuse de magistrați nu sunt cu executare, dar nici nu sunt definitive, putând fi contestate. „Condamnă pe inculpatul Dabelea Vasile la pedeapsa de 1 an şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă; (…) condamnă pe inculpatul Dabelea Vasile la pedeapsa de 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă; (…) contopeşte pedepsele mai sus aplicate inculpatului Dabelea Vasile în pedeapsa cea mai grea, aceea de 1 an şi 4 luni închisoare, pe care o sporeşte cu o treime din totalul celeilalte pedepse stabilite, respectiv un spor de 1 lună şi 10 zile închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de: - 1 an şi 5 luni şi 10 zile închisoare. În baza art. 91 C.p. dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de încercare de 2 ani”, a decis Judecătoria Târgu Jiu.

Aceeași pedeapsă a fost stabilită de instanță și pentru Sevastian Dabelea, cei doi bărbați fiind obligați să presteze și câte 60 de zile de muncă în folosul comunității. Primul trebuie să presteze munca respectivă în cadrul Primăriei Târgu Jiu, în timp ce celălalt va trebui să execute pedeapsa la Primăria Stănești. Pe parcursul celor doi ani stabiliți ca termen de supraveghere, fiecare din cei doi trebuie să respecte o serie de condiții impuse de magistrați, în această perioadă ei trebuind să fie permanent la dispoziția autorităților judiciare.

Buni de plată

Împreună cu firma lor, cei doi vor trebui să suporte însă daune către rudele bărbatului decedat, sumele nefiind deloc unele de neglijat. „Admite în parte acţiunea civilă şi obligă în solidar inculpații şi partea responsabilă civilmente SC SEVAS FOREST SRL-PRIN ADMINISTRATOR JUDICIAR - INSOL INDUSTRY IPURL să plătească despăgubiri civile după cum urmează:- suma de 15.000 lei daune morale şi suma de 6.800 lei daune materiale părții civile Dinu Carmen Mariana;-15.000 lei daune morale părții civile Toma Maria-Ramona;-15.000 lei daune morale părții civile Vlăduţoiu Alexandra Lavinia . Obligă inculpaţii părţii responsabile civilmente SC SEVAS FOREST SRL- PRIN ADMINISTRATOR JUDICIAR - INSOL INDUSTRY IPURL la plata sumei de 1693 lei către Dinu Carmen Mariana, reprezentând cheltuieli judiciare în primă instanţă, la plata sumei de 2807 lei părții civile Toma Maria-Ramona, reprezentând cheltuieli judiciare în primă instanţă şi 4551 lei părții civile Vlăduţoiu Alexandra Lavinia, reprezentând cheltuieli judiciare în primă instanţă”, au stabilit judecătorii, care au menținut și măsura sechestrului asigurator pe bunuri ale celor doi inculpați în vederea valorificării acestora pentru plata ulterioară a despăgubirilor decise de instanță.

Vizualizări: 5,361

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: