Decizie în favoarea CE Oltenia, pentru doar o săptămână

Autoritățile de mediu din Gorj au revocat decizia de suspendare a activității pentru depozitul de cărbune de la cariera Roșia. Măsura este una temporară, astfel încât Complexul Energetic Oltenia să poată epuiza stocul de cărbune existent în depozit. După o săptămână, activitatea depozitului va fi din nou suspendată pentru următoarele șase luni. Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Gorj nu s-au opus până acum, cel puțin verbal, ca unitatea să ridice lignitul existent în depozit. Între timp, CE Oltenia ar putea obține ordonanță președințială pentru suspendarea deciziei APM Gorj.

Complexul Energetic Oltenia a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului Gorj să-i permită epuizarea stocului de cărbune de la depozitul carierei Roșia, care se ridică la câteva zeci de mii de tone. Responsabilii de la mediu le-au dat termen o săptămână să facă acest lucru, perioadă în care au revocat temporar decizia de suspendare a activității la depozitul de cărbune. "Este un stoc de cărbune în depozit care trebuie evacuat, altfel se poate autoaprinde. Mă poate acuza că am adus un prejudiciu carierei și atunci într-o săptămână am stabilit să-și ia acest stoc ca să nu apară probleme și de aprindere, și de pericol, și de siguranță, și de prejudiciu. Este revocată temporar, așa cum spune 554, contenciosul administrativ. La plângerea prealabilă ne-au adus la cunoștință că au un stoc de 38.000 de tone de cărbune în depozit care nu trebuie să rămână acolo. Că se poate autoaprinde. Atunci legea îmi permite să revoc suspendarea în parte, pe perioadă de o săptămână, până la luarea stocului de cărbune din depozit. Vedeți, actul de suspendare este executoriu imediat și atunci nu puteau să ia din depozit", a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.
În acest interval, de o săptămână, cariera nu poate depozita alte cantități de cărbune în depozit. "Perioada este 15-23 iunie, inclusiv, după care se menține suspendarea. După, ei au timp să depună în instanță și depinde ce zice instanța. Poate să suspende decizia, să nu suspende, nu știm", a mai spus directorul APM Gorj.

Motivul suspendării activităţii depozitului
Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj a suspendat săptămâna trecută activitatea depozitului carierei Roșia după ce compania energetică nu s-a conformat în termenul legal în ceea ce privește relocarea depozitului pe un alt amplasament. Actualul depozit de cărbune funcționează în apropierea blocurilor din Rovinari și afectează prin praf și zgomot cetățenii din zonă, dar și pe cei care locuiesc la case, în Roșia Jiu. Compania a avut termen inițial pentru mutarea depozitului 31 decembrie 2015. Nu a respectat termenul, drept pentru care comisarii de mediu au aplicat o amendă de 50.000 lei companiei, iar cei de la APM Gorj le-au mai acordat, în martie, un termen de 60 de zile pentru mutarea depozitului. Nici acest termen nu a fost respectat, drept pentru care a fost emisă decizia de suspendare a activității depozitului pentru 6 luni. Compania abia se află în faza de licitare a lucrărilor de construcție pentru noul depozit. Cele două firme rămase în cursă, Armeanca și Energomontaj București, s-au tot contestat între ele, iar procedura s-a întins pe o perioadă lungă de timp. Cert este că după expirarea celor 6 luni de suspendare a activității, compania va trebui să solicite aviz de mediu pentru demolarea depozitului din Rovinari și ecologizarea zonei, asta dacă între timp nu va reuși să blocheze cumva decizia APM Gorj pe calea instanței.

Vizualizări: 5,270

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: