Decizie şoc! UMC Roșia poate repune în funcțiune vechiul depozit

Cariera Roșia din cadrul Complexului Energetic Oltenia poate depozita cărbunele în vechiul depozit, închis pentru că polua prin praf și zgomot. Unităţii miniere ii este permis acest lucru printr-o hotărâre de Guvern dată pentru asigurarea stocului de cărbune în termocentrale pe perioada de iarnă.

Cariera Roșia dă în prezent cărbune direct pe bandă pentru termocentrala Rovinari, după ce depozitul a fost închis de autorităţile responsabile cu mediul înconjurător. Numai că prin această hotărâre de Guvern i se permite să depoziteze cărbune în vechiul depozit începând de luna aceasta și până la finele lunii martie. "În ceea ce priveşte cariera Roșia, există o hotărâre de Guvern privind trecerea perioadei de iarnă în care, având în vedere siguranța Sistemului Energetic Națioanal, se prevăd anumite lucrări privind realizarea unor stocuri de cărbune în depozitele existente al Complexului. Astfel că până la 31 martie pentru trecerea perioadei de iarnă se va putea utiliza parțial inclusiv depozitul Roșia", a declarat Nicolae Giorgi, directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Gorj.
Autoritățile responsabile cu mediul spun că discuția este ca o parte din amplasament să fie folosită cât mai departe de blocurile din Rovinari, iar programul de funcționare să fie adaptat cât să nu creeze probleme cetățenilor din zonă.
Legea e lege, spun cei de la Agenția pentru Protecția Mediului Gorj, care au explicat astfel că măsura luată de ei, de a nu permite funcționarea depozitului, nu mai are efect momentan. "Agenția de Protecția Mediului nu s-a pronunțat pe acest lucru. A fost prins în hotărârea de Guvern privind siguranța energetică a României pe perioada de iarnă. Deci securitatea energetică a unei țări este considerată pe legea siguranței naționale deasupra altor interese", a mai spus șeful APM Gorj.
Complexul Energetic Oltenia a demarat procedurile pentru construirea unui alt depozit pentru cariera Roșia însă lucrările sunt în stare incipientă.

Vizualizări: 2,406

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: