Roşca: Un director a fost obligat să treacă Lupoaia la închideri

Sindicalistul Nelu Roşca de la Cariera Roşiuţa a declarat că un director din CE Oltenia i-a mărturisit că a fost obligat să pună Cariera Lupoaia pe lista unităţilor ce trebuie închise. Roşca l-a nominalizat pe directorul de producţie Dumitru Ungureanu. Contactat de Pandurul, directorul declară că nu a spus aşa ceva, dar admite că închiderea grupurilor din Işalniţa înseamnă şi închiderea carierelor din Motru.  

Trei sindicalişti din CE Oltenia, Nelu Roşca de la Roşiuţa, Gabriel Căldăruşe de la Rovinari şi Ion Vîlceanu de la Craiova, au participat la o emisiune la TV Sud, principalul subiect fiind strategia energetică. Cei trei au fost de acord că strategia energetică nu este bună, însă nici nu au propus amendamente la acest document. Ei şi-au exprimat dorinţa că după alegerile din 11 decembrie va fi schimbat Guvernul şi strategia nu va fi adoptată. „Referitor la CEO, planul de restructurare prevede închiderea carierelor Husnicioara (2017), Lupoaia (2019), Rovinari Est (2020), Gârla (2020) și Peșteana Nord (2023)“, se arată în strategie. Nelu Roşca, preşedintele Sindicatului de la Cariera Roşiuţa, a bătut monedă pe greşeala făcută în strategie cu privire la numărul de cariere din CEO. El crede că greşeala a fost făcută de oameni din CEO şi a fost preluată de minister. Sugerează că cei nominalizaţi de companie nu sunt profesionişti. „Atâta timp cât CE Oltenia a trimis în această comisie de lucru pe domnul Radu Gugu, pe domnul Oprea Scorţariu, pe un domn Ştefănescu nu mai ştiu cum şi pe domnul Daniel Antonie“, a spus Roşca. „Este o strategie care poate să realizeze ceva, dar nu pentru România. Constatăm din strategia energetică că dacă nu se realizează mixul de energie, nu mixul de preţ, înseamnă că pentru Oltenia este un viitor foarte scurt“, a declarat sindicalistul Ioan Pisc Scrădeanu, într-o intervenţie prin telefon. Pisc a mai spus că strategia a costat 3 milioane de euro.

Zona Motru depinde de Craiova

Strategia energetică lansată în dezbatere de Guvern nu este cea aşteptată, nici în Oltenia, şi nici în ţară. În ceea ce priveşte CEO, se discută despre închiderea a cinci cariere şi reducerea energiei pe cărbune după 2025. Pentru consumatori vestea proastă este că preţul energiei va creşte cu 50%. Strategia prevede energie bazată pe energie nucleară şi gaze naturale, cele mai scumpe resurse. Însă Nelu Roşca a făcut o afirmaţie extrem de gravă. Spune că directorul Ungureanu i-a dezvăluit că a fost obligat să pună Lupoaia pe lista carierelor ce vor fi închise. „Cariera Lupoaia este una dintre cele mai ordonate cariere, are indicatori de performanţă foarte buni. Domnul Ungureanu, director de producţie, mi-a recunoscut: am lucrat la aceste lucruri şi cariera Lupoaia nu se regăsea pentru închidere, mi s-au luat datele şi m-au obligat să trec cariera Lupoaia la închidere“, a declarat el la TV Sud. Dumitru Ungureanu susţine că nu i-a spus lui Roşca acest lucru. „Nu am spus aşa ceva. Domnul Roşca poate să declare ce doreşte. Nu sunt eu cel care a pus cariera pe lista de închideri, cariera este băgată în programul de eficientizare 2016-2020, program care e făcut înainte de a veni eu pe acest post. Din punctul meu de vedere dacă se închid grupurile de la Işalniţa, cariera de la Lupoaia nu mai are desfacere. Eu i-am spus că acela e un material, o viziune, dar aceste viziuni se schimbă în funcţie de un regim politic sau altul. Nu trebuie să se agite prea tare, dar dacă se vor închide grupurile de la Işalniţa, cu certitudine se vor închide şi perimetre miniere“, a declarat Ungureanu.

Vizualizări: 4,842

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: