Degustări de peşte şi fructe de mare, în week-end la Târgu Jiu

Festivalului Național al Peștelui – PESCIA - Proiect co-finanţat prin Programul Operaţional pentru Pescuit 2007 – 2013 “Are balta pește” începe vineri pe Insuliţa de pe Jiu. PESCIA se doreşte a fi cel mai complex festival dedicat peştelui din România.

Cel mai mare festival al peștelui din România se va desfășura pe parcursul a cinci ediții (trei zile/ediție), în perioada mai-octombrie, a.c., în cinci orașe diferite: Târgu Jiu (16-18 mai), Cluj-Napoca (20-22 iunie), Constanța (15-17 august), București (3-5 octombrie) și Iași (24-26 octombrie).

Pe parcursul fiecărei ediţii locale, Festivalul Naţional al Peştelui – Pescia va avea trei componente:     

-   Expoziţia cu vânzare de peste autohton şi de import şi produse obţinute din acesta, precum şi de accesorii necesare preparării peştelui (condimente, ustensile pentru gătirea lui, uleiuri din şi pentru peşte, etc.). În cadrul expoziţie vor fi prezenți: producători şi procesatori de peşte şi produse din pește, magazine de desfacere, restaurante şi firme de catering care vor oferi game largi de mâncăruri preparate pe bază de peşte.  

-  Expoziţia dedicată pasionaților de pescuit și operatorilor care activează în industria piscicolă şi în cele conexe acesteia (proprietarii de ferme piscicole, producătorii de utilaje necesare acestora, producători, importatori şi distribuitori producători, importatori, retaileri din industria pescuitului sportiv, dar și proprietari de bălți, operatori din turismul piscicol.

 -  Demonstraţii, degustări şi conferinţe susţinute în faţa publicului de către bucătari profesionişti şi respectiv nutriţionişti care vor da informaţii celor interesaţi despre beneficiile peştelui asupra sănătăţii noastre, despre cantităţile şi speciile pe care trebuie să le consume, regulat, copiii şi adulţii.

De ce un Festival Naţional al Peştelui?

PESCIA are drept obiectiv principal creşterea consumului de peşte în România şi conştientizarea de către publicul larg a beneficiilor pe care le are acest consum, precum şi popularizarea unor specii mai puţin cunoscute în România şi a preparării lor. Acest obiect al evenimentului se pliază şi pe fondul datelor difuzate în 2013 opiniei publice de către Asociaţia Piscicultorilor din România. Potrivit acestor date, ţara noastră se afla printre ultimele din Europa, în ceea ce priveşte consumul de peşte, un român mâncând anual, în medie, mai puţin de 5 kilograme, în timp ce consumul mediu în Uniunea Europeană este de 20 de kilograme anual.

De asemenea, Festivalul Naţional al Peştelui îşi propune creşterea încrederii populaţiei în mărcile comerciale operate de jucătorii din industria piscicolă naţională (ferme piscicole, procesatori de pește, magazine de desfacere şi comercializare, etc.).

Un alt obiectiv al festivalului este creşterea numărului de activităţi în ramurile conexe industriei de resort şi anume, pescuitul sportiv şi turismul piscicol.

PESCIA 2014 începe la Targu-Jiu şi se termină la Iaşi

Prima ediţie din acest an a Festivalului Naţional al Peştelui va avea loc la Târgu Jiu, în perioada 16 – 18 mai şi se va desfăşura pe Insuliță.

Evenimentul va reuni producătorii, importatori şi distribuitori locali de peşte, preparate din peşte şi accesorii pentru prepararea şi gătitul peştelui, reprezentanţi ai fermelor piscicole şi ai balţilor din localitate şi din judeţul Gorj şi operatori ai industriei respective (procesatori, magazine de desfacere, restaurante pescăreşti, producători de utilaje pentru procesarea peştelui).

Festivalul Peştelui va continua cu alte patru ediţii, după cum urmează:

·         20 -22 iunie, Cluj-Napoca

·         15-17 august, Constanța

·         3-5 octombrie, București

·         24 -26 octombrie, Iași

Intrarea la oricare dintre edițiile PESCIA 2014 va fi liberă.

Expozițiile din cadrul festivalului vor fi deschise vineri si sambata între orele 10:00 – 18:00, iar  duminica intre orele 10:00 – 16:00.

Activități desfășurate în fiecare dintre edițiile Festivalului Național al Peștelui – PESCIA

Pe lângă consumul de preparate şi mâncăruri de peşte, vizitatorii festivalului vor putea participa la numeroase demonstrații realizate de bucătari: de evaluare a prospeţimii peştelui, de tranșare a acestuia, demonstrații de condimentare şi gătit.

Cei interesaţi de beneficiile consumului de pește vor putea participa la conferinţe susţinute, în fiecare oraş al evenimentului, de către medici specialişti în nutriţie, diabet şi endocrinologie.

Amatorii de pescuit vor avea parte de lecţii scurte in standurile de profil, în care vor putea învăţa de la profesionişti tehnici de pescuit sportiv, cum se fac monturile şi nodurile dar şi cum se folosesc corespunzător echipamentele destinate pescuitului. Ÿ

Din nicio ediţie a PESCIA 2014 nu vor lipsi prezentări de preparate din peşte şi alte produse folosite la gătitul şi servirea acestuia (condimente, sosuri, uleiuri, vin, veselă, tacâmuri şi alte accesorii folosite în gastronomia peştelui).

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: