Delapidare la primărie. A sustras din banii de taxe și impozite

Un angajat al primăriei din orașul Turceni a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare, pentru că și-a însușit din gestiune diverse sume de bani, prin falsificarea unor documente contabile. Pentru că bărbatul și-a recunoscut faptele, judecătorii au decis să nu-l trimită în spatele gratiilor. L-au obligat însă să lucreze în folosul comunității, chiar în cadrul primăriei, fără a fi plătit de această dată.

Mai exact, inspectorul Iulian Gabriel Miuți încasa taxe și impozite, elibera chitanțe, dar în casierie depunea sume mult mai mici decât cele primite de la contribuabili.

Timp de patru ani, funcționarul a băgat în buzunar zeci de mii de lei, până când a fost descoperit. Judecătoria Târgu Jiu l-a condamnat, marți, la 2 ani și 6 luni de închisoare pentru delapidare și fals intelectual. Judecătorii au dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe un termen de trei ani, și l-au obligat să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.

În plus, pe parcursul termenului de supraveghere, Miuți va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 80 de zile, obligaţie ce se va executa, culmea, în cadrul primăriei sau a liceului din localitate.

„Constată parţial reparată paguba în limita sumei de 16.500 lei. Admite în parte cererea părţii civile Primăria Oraşului Turceni. Obligă inculpatul la plata către partea civilă a sumei de 62.552 lei, cu penalităţile ce se vor calcula până la data achitării efective, cu titlu de despăgubiri”, se arată în minuta sentinței Judecătoriei Târgu Jiu, decizia nefiind însă definitivă.

Magistrații au decis și desființarea mai multor înscrisuri privind depunerea în casierie a unor sume de bani mai mici decât cele încasate în realitate de la sute de contribuabili. Miuți falsifica în borderourile de încasări zilnice nu doar sumele de bani, ci și numele plătitorilor de taxe și impozite, fie că vorbim de persoane fizice sau firme.

Faptele au fost comise în perioada 2014-2017. Potrivit declarației de avere, funcționarul a avut anul trecut un venit de circa 45 de mii de lei. Asta înseamnă că, lunar, Miuți ridica de la primărie un salariu de peste 3.500 de lei.

Vizualizări: 9,231

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: