Demersuri pentru reluarea lucrărilor pe Jiu

Se fac demersuri pentru ca investiţiile de pe râul Jiu să nu fie abandonate. Hidroelectrica are deja un plan de măsuri şi vrea să obţină autorizaţiile de construcţie astfel încât amenajarea hidroenergetică a râului Jiu să fie finalizată cât mai curând. Lucrările au fost stopate în urma unei decizii a instanţei, chiar dacă acolo s-au investit peste 155 de milioane de euro.

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Andrei Maioreanu, a explicat, la Radio Infinit, că Hidroelectrica a început aceste demersuri încă din primăvara acestui an. A obţinut deja certificatele de urbanism solicitate consiliilor judeţene din Gorj şi Hunedoara. „Am solicitat Hidroelectrica să ne transmită planul de măsuri pe care îl iniţiază în vederea promovării acţiunilor necesare pentru finalizarea amenajării hidroenergetice a râului Jiu pe sectorul Livezeni – Bumbeşti. Am primit acest plan de măsuri. Hidroelectrica a elaborat documentaţia şi a depus cereri către Consiliul Judeţean Gorj şi Consiliul Judeţean Hunedoara pentru obţinerea certificatelor de urbanism. Au fost eliberate certificatele de urbanism”, a anunţat Maioreanu.

Mai departe, compania se va preocupa să facă rost şi de avizele şi acordurile solicitate în aceste certificate de urbanism. Ultima etapă a acestui drum birocratic stufos va fi obţinerea autorizaţiei de construcţie, după care se vor putea relua lucrările. „Având certificatele, Hidroelectrica nu are de făcut decât să elaboreze documentaţiile pentru obţinerea avizelor şi acordurilor solicitate. Mai departe, obţinerea avizelor se poate face în regim de urgenţă ţinând cont că obiectivul este de utilitate publică de interes naţional. Ultima etapă este depunerea documentaţiei pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie”, a mai transmis secretarul de stat.

În plus, Maioreanu a explicat de ce trebuie finalizată investiţia: a costat mult şi este prinsă în strategia energetică a României. „Ministerul Energiei monitorizează şi urmăreşte cu atenţie ca acest plan să fie pus în aplicare pentru că acest obiectiv este în strategia energetică a României şi urmează să fie finalizat. Nu mai este o noutate că s-au alocat 155,5 milioane de euro în condiţiile în care această amenajare este la un procent extrem de ridicat din punct de vedere al execuţiei. Anularea acestei autorizaţii de construire a venit la solicitarea unor organizaţii nonguvernamentale. Problema numărul 1 este respectarea acestui calendar asumat în aşa fel încât Hidroelectrica să obţină autorizaţiile pentru a finaliza în termen scurt acest obiectiv de investiţii”, a completat Andrei Maioreanu.

Pe şantierul din Defileul Jiului nu mai este activitate din decembrie 2017.

Vizualizări: 1,147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: