Depozitul de fructe de la Polovragi, gata în toamnă

Un spaţiu pentru depozitarea, conservarea şi procesarea fructelor va fi pus la dispoziţia căpşunarilor din Polovragi, în toamnă. Autorităţile locale au făcut deja primii paşi pentru înfiinţarea depozitului. La ora actuală, primarul Gheorghe Epure se află în negocieri cu o firmă din Vâlcea pentru realizarea unui parteneriat public-privat. De asemenea, se poartă discuţii şi cu localnicii în vederea constituirii unei asociaţii, care să se ocupe de partea de colectare a fructelor. Valoarea investiţiei se ridică la circa 140.000 de euro.

 Autorităţile locale de la Polovragi au delimitat terenul unde va funcţiona depozitul de fructe. În momentul de faţă se lucrează la documentaţia tehnică, urmând ca în primăvară să înceapă lucrările de construcţie. „Terenul aferent depozitului de fructe este de 2000 de mp, iar la ora actuală ne ocupăm de intabularea lui. În paralel, se lucrează la întocmirea documentaţiei tehnice. Valoarea investiţiei este de 140.000 de euro, finanţarea fiind asigurată prin GAL. Cel mai probabil, depozitul va deveni funcţional în toamnă”, a declarat Gheorghe Epure, primarul comunei Polovragi.

Edilul local are în vedere şi încheierea unui parteneriat public-privat. Discuţii se poartă şi cu localnicii, dar vizavi de înfiinţarea unei asociaţii. „Suntem în discuţii cu o firmă din Vâlcea pentru a încheia un parteneriat public-privat. Punând la dispoziţie terenul şi infrastructura, Consiliul Local va rămâne acţionar majoritar. De asemenea, vrem să constituim şi o asociaţie pentru că în momentul în care oamenii vor subscrie să aducă fructe trebuie să fie de bună calitate. Deja am discutat cu vreo câteva persoane, care au câte un hectar-două cultivate cu căpşuni, există interes din partea oamenilor, dar trebuie să fie mobilizaţi”, a precizat Gheorghe Epure.

Primarul comunei Polovragi spune că depozitul nu va fi folosit numai pentru căpşune, ci şi pentru fructe de pădure şi ciuperci. Ideea înfiinţării unui depozit frigorific a venit tot în urma discuţiilor cu cetăţenii, care s-au plâns în nenumărate rânduri că ies în pierdere cu căpşunele. „Nu de puţine ori am vândut căpşunele cu 2-3 lei/kilogramul, iar pe piaţă ajungea la preţul de 7-8 lei/kilogram. Noi avem cultivate hectare întregi, însă nu avem unde depozita fructele. Fiind marfă perisabilă, eram nevoiţi s-o vindem la preţuri de nimic bişniţarilor. Un depozit frigorific la noi în comună ne ajută foarte mult”, a spus un localnic.

Vizualizări: 1,878

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: