Deputat: CE Oltenia, costuri de un milion de euro din cauza unui acționar

Complexul Energetic Oltenia are costuri anuale de un milion de euro pentru a menține în proprietate terenuri și clădiri din localități strămutate, susține deputatul PSD Elvira Șarapatin într-o interpelare adresată Ministrului Energiei. Compania a încercat în numeroase rânduri să predea proprietățile de care nu mai are nevoie administrațiilor locale, dar hotărârile au fost blocate în AGA. Deputatul susține că Fondul Proprietatea este cel care se opune și îi cere ministrului să dea mandat reprezentanților statului în adunarea acționarilor să rezolve problema.

Deputatul Șarapatin arată în interpelarea adresată la începutul lunii mai că: „CE Oltenia trebuie degrevat de cheltuielile semnificative pe care le face plătind taxe și impozite anual, este vorba de aproximativ 1 milion de euro pe care compania îl achită pentru a menține în proprietate terenuri și clădiri din localitățile strămutate. Acum, CE Oltenia are, din păcate, încă, în patrimoniu foste vetre de sat, cimitire, biserici, școli, clădiri și drumuri naționale”. Deputatul susține că “sunt niște bani cheltuiți irațional, care nu au legătură cu domeniul de activitate al producătorului de energie”.

Deputatul mai spune în interpelare că „Fondul Proprietatea, care deține doar 20% din acțiuni, nu este de acord cu predarea cu titlu gratuit a activelor sociale, deoarece se diminuează valoarea capitalului social al firmei”.

Elvira Șarapatin susține că primării precum Motru, Slivilești, Fărcășești, Cătunele, Mătăsari, Cîlnic, Urdari, Bîlteni, Negomir, Bălești, Plopșoru sau Târgu Jiu au avut probleme legate de accesarea unor fonduri structurale în lipsa acestui transfer de proprietate.

Măsură dispusă și de Curtea de Conturi

Curtea de Conturi a stabilit în urma unui control realizat în 2014 că societatea Complexul Energetic Oltenia deţine active de utilitate publică de interes local sau zonal, nepredate către autorităţile publice locale, în valoare de 41,2 milioane de lei. Compania calculează amortizare pentru aceste active, iar pentru unele plăteşte taxe locale, deşi nu are niciun beneficiu de pe urma lor. Astfel, Curtea de Conturi a stabilit ca măsură predarea activelor respective.

CE Oltenia face încă din 2015 demersuri pentru predarea acestor amplasamente, luând de la autorităţile locale acorduri pentru preluarea acestora. Astfel, Consiliul Local Rovinari a acceptat să preia mai multe terenuri la Vârţ, dar şi sistemul de canalizare, alimentarea cu apă şi staţia de ape uzate.

Mitropolia Olteniei şi-a dat acceptul să preia Conacul Corneşti compus din biserică şi casă parohială, dar şi biserica de la Motru. Acestea sunt date în folosinţă de mai bine de zece ani.

Active în valoare de 11,5 milioane de lei vor fi transferate şi către Consiliul Local Băleşti. Este vorba de şcoala generală din Corneşti, cimitirul in localitate şi de unele lucrări de infrastructură: alimentare cu apă, canalizare, drumuri de acces. Şi către CL Fărcăşeşti urmează a fi predată investiţia referitoare la devierea unui drum judeţean, DJ 674B Roşia de Jiu-Negomir.

Vizualizări: 4,656

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: