Descoperire impresionantă sub podeaua bisericii din Miercurea Sibiului

O serie de cripte vechi, oseminte foarte vechi și ziduri ale fostelor biserici romane  au fost descoperite sub podeaua Bisericii Evanghelice Fortificate din Miercurea Sibiului. Au fost descoperite cel puțin două clădiri romanice mai vechi decât ceea care există şi acum.

Biserica Fortificată Miercurea Sibiului, atestată documentar încă din secolul al XIII-lea, este acum renovată prin intermediul unui proiect cu fonduri europene. Au loc lucrări de reparații și conservare, urmând ca monumentul să beneficieze apoi de un plan de marketing cu acțiuni socio-culturale prin care să devină centru de atracție turistică.

La investigațiile arheologice au fost descoperite deja, sub podeaua Bisericii Evanghelice Fortificate din Miercurea Sibiului, câteva elemente noi necunoscute precum cripte, oseminte dar și părţi ale fostelor biserici care au existat pe acelaşi loc înaintea celei actuale. „Biserica fortificată este una dintre cele peste 200 de asemenea monumente păstrate încă în Transilvania, dar are niște particularități deosebite. Acest sistem circular de fortificații este foarte vechi și destul de rar, iar un alt element deosebit este prezența cămărilor de provizii adosate la interiorul acestei fortificații. În ceea ce privește biserica, în urma investigațiilor arheologice au fost descoperite cel puțin două faze romanice ale acesteia, mai vechi decât ceea ce se vede acum. A existat inițial o biserică simplă, cu o singură navă. În prezent, partea vizibilă e cea romanică, cu trei nave, transformată în perioada gotică și apoi extinsă în perioada baroc, când a avut loc o extindere substanțială spre est“, arată arhitectul Ioan Bucur, citat de descoperă.ro.

Turiştii pot admira un zid de o înălţime impunătoare, care înconjoară biserica formând un oval, în interiorul căruia pot fi văzute drumuri pentru străjeri, dar şi spaţii în care erau depozitate rezervele de grâu în acea perioadă. Zidul, care servea odată drept cetate, avea două căi de acces, una deasupra celeilalte. Sub cele două galerii se aflau cămările din cărămidă, iar în sud poate fi găsit încă turnul care apără poarta de intrare în cetate.

Vizualizări: 1,906

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: