Despăgubirile pentru malpraxis „zguduie” Spitalul Judeţean. Capotă: O lovitură dură!

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu va trebui să plătească în solidar cu medicul ORL Carmen Braia peste 400.000 de euro pentru moartea unei paciente de 17 ani. Managerul interimar Gigel Capotă spune că va fi nevoit să taie din bugetul de medicamente pentru a putea face astfel de plăţi neprevăzute.

Judecătorii Curţii de Apel Craiova au decis ca daunele de sute de mii de euro către familia tinerei care a murit după o injecţie cu antibiotic să fie plătite doar de medicul Carmen Braia şi Spitalul Judeţean de Urgenţă, în solidar. Conducerea unităţii spitaliceşti aşteaptă cu nerăbdare motivarea instanţei pentru a afla care va fi suma pe care va trebui să o achite spitalul. Managerul Gigel Capotă spune că va face uz de toate căile posibile, în speranţa că nu va scoate vreun leu din visteria spitalului.

„Nu înţeleg de ce a fost obligat spitalul să plătească în solidar din moment ce unitatea are asigurare de malpraxis, de 500.000 de euro. Aşteptăm motivarea, să vedem ce vină i s-a găsit spitalului. Dacă va trebui să plătim, găsim soluţii, dar eu sper să nu fie aşa. Dacă ar trebui să plătim jumătate din sumă, ar fi foarte mulţi bani. Ar fi o sumă care m-ar zgudui, ca spital. Cu banii aceştia pot să cumpăr medicamente, materiale sanitare, să plătesc utilităţi, pentru întreţinere. Din banii aceştia trebuie să iau. Ar fi o lovitură dură pentru spital”, a declarat Gigel Capotă, managerul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu.  

Conducerea spitalului spune că nu s-a mai confruntat cu astfel de situaţii şi nu înţelege de ce magistraţii nu iau în considerare asigurarea spitalului pentru malpraxis. „Din câte am înţeles, s-ar fi făcut ceva în foaia de observaţie. Ok, până la urmă, putea să nu mai fie valabilă asigurarea dumneaei pentru malpraxis, dacă i s-a găsit că a făcut nu ştiu ce modificare, dar nu are legătură cu asigurarea de malpraxis a spitalului. Eu ştiu că atunci când s-a judecat pe fond, noi eram scoşi, având asigurarea. Am fost introduşi, ca şi plătitori în solidari, noi cu Astra şi dânsa cu Asirom. Am înţeles că aceste firme ar fi în insolvenţă, dar este fondul de garantare. Acum avem asigurare la Omniasig”, a mai spus Capotă.     

Unitatea spitalicească a încetat relaţiile contractuale cu medicul ORL Carmen Braia. „Doamna Braia mai era la spitalul nostru cu un contract de gărzi. Am primit marţi adresa de la parchet, i s-a suspendat dreptul de a mai profesa, pe o perioadă de 3 ani. Am dispus Compartimentului Juridic să facă decizia de încetare a raporturilor contractuale pentru acest contract de gardă”, a explicat managerul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu.

Vizualizări: 8,654

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: