Despăguri pentru o familie din Mătăsari, care locuiește lângă un utilaj în conservare

O familie din Mătăsari - Gorj va primi despăgubiri de circa 20.000 de lei din cauza disconfortului produs de Cariera Jilț Nord, lângă care locuiește.

Oamenii s-au plâns în instanță că, prin punerea în funcțiune și administrarea circuitului de transport și a punctului de încărcare a cărbunelui în vagoane din imediata vecinătate a locuinței lor, „desfășurarea unei vieți normale este imposibilă”, din cauza zgomotului și a prafului produs de utilaje.

Juriștii CE Oltenia au cerut respingerea acțiunii ca neîntemeiată, arătând că circuitul de benzi transportoare ce aparține Carierei Jilț Nord transportă doar steril spre halda Bohorelu și nu cărbune, „utilaj care funcționează cel mult 2 ore/zi/vara, iar iarna nu funcționează, fiind trecut în rezervă, din cauza costurilor mari”.

În plus, reprezentanții companiei au susținut că zona nu a fost niciodată supusă monitorizării, „ceea ce demonstrează încă o dată lipsa fenomenului de poluare”.

Instanța a dispus efectuarea unei expertize tehnice în acest caz. „Din concluziile raportului de expertiză rezultă că reclamantul este afectat de o poluare fonică și o poluare a aerului cu pulberi sedimentabile, generate de activitățile miniere de vehiculare a cărbunelui în depozitul Carierei Jilț Nord, depozit amplasat în proximitatea proprietății acestuia”, potrivit documentului.

Astfel, în baza măsurătorilor efectuate cu ajutorul unui laborator specializat, s-a constatat că zgomotul a înregistrat o valoare de 65,9 dB și nu se respectă limita maximă de 65 dB menționată în autorizația de mediu, iar concentrațiile de pulberi sedimentabile au înregistrat depășiri ale limitei maxime de 17 g/m/30 de zile.

Drept urmare, Judecătoria Târgu Jiu a acordat daune morale de 10.000 de lei, sumă ce a fost majorată de Tribunalul Gorj.

„Respinge ca nefondat apelul declarat de apelanta-pârâtă Societatea Complexul Energetic Oltenia SA. Admite apelul apelantului-reclamant. Schimbă în parte sentința, în sensul că, obligă apelanta-pârâtă la plata sumei de 19.000 lei cu titlu de daune morale către apelantul-reclamant şi la plata sumei de 5733 lei, cu titlul de cheltuieli de judecată la fond. Menține restul dispozițiilor sentinței. Cu recurs”, potrivit sentinței din 6 aprilie.

În luna februarie, CE Oltenia a fost amendat de comisarii de mediu pentru poluarea cu praf de cărbune din Mătăsari.

Vizualizări: 5,142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: