Deţinuţi în căutarea unui loc de muncă

La bursa generală a locurilor de muncă, desfăşurată vineri, au participat şi 14 deţinuţi de la Penitenciarul din Târgu Jiu. Aceştia mai au puţin timp până la eliberare şi participă la acest gen de acţiuni tocmai pentru a se putea reintegra mai uşor în societate după ispăşirea pedepsei.

Deşi spun că le va fi greu să-şi găsească un loc de muncă, aceştia au urmat mai multe cursuri de calificare în penitenciar. „Am vrut să luăm parte la această acţiune, consider că este binevenită şi ne ajută pentru când vom fi liberi. Eu am lucrat înainte de a fi reţinut, am greşit, am fost condamnat pentru complicitate la înşelăciune. Am familie, am doi copii şi al treilea este pe drum”, a declarat Alexandru Ionuţ Lucian, un deţinut din Vâlcea. Alţi deţinuţi s-au arătat puţin mai sceptici în privinţa găsirii unui loc de muncă. „Am fost condamnat şapte ani pentru tâlhărie. Nu va fi uşor să-mi găsesc un loc de muncă pentru că toţi angajatorii solicită cazierul şi ne resping când văd că am făcut puşcărie. Nu am nicio calificare, am lucrat în agricultură şi cred că asta o să fac şi când o să ies în libertate”, a spus Damian Alexandru.

Peste 400 de gorjeni au participat vineri la bursa generală a locurilor de muncă însă foarte puţini au reuşit să se angajeze pe loc. Conducerea AJOFM Gorj a precizat că doar 61 de gorjeni au fost angajaţi pe loc, iar alte 268 de persoane au fost selectate pentru interviuri în vederea angajării pe viitor. Printre persoanele care au plecat dezamăgite de la bursa locurilor de muncă se află şi un tânăr de 27 de ani din Târgu Jiu. „În primul rând locurile de muncă de la angajatori diferă de cele afişate. În al doilea rând, toţi angajatorii vor să lucrezi de dimineaţa până seara pe 600 de lei. Eu am lucrat ca agent de pază, dar am plecat că nu ne dădea salariul la timp”, a declarat Ionuţ Badea, din Târgu Jiu.

Interes pentru această bursă a locurilor de muncă au manifestat şi persoanele trecute de prima tinereţe. Oamenii au fost cândva salariaţi, dar au rămas fără un loc de muncă după închiderea unităţilor. „Am fost dat afară de la Hidroelectrica cu doi ani în urmă şi de atunci particip în fiecare an la bursă. Toţi îmi promit că mă sună apoi, dar nu se mai întâmplă asta. Cred că am zeci de promisiuni şi degeaba. De meserie sunt instalator şi este singurul domeniu în care am experienţă, dar ei cer experienţă în orice domeniu. Este foarte greu, am doi copii de întreţinut”, a declarat Sabin Motea din Târgu Jiu.

Vizualizări: 162

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: