Dezbatere cu scandal la Primăria Târgu Jiu. "Vreți să ne otrăviți!"
Peste 70 de târgujieni participă, în aceste momente, la o dezbatere organizată de Primăria Târgu Jiu la Stadionul Municipal. Primăria are în plan să înființeze o stație de tratare a deșeurilor la marginea orașului. Oamenii care locuiesc în apropierea gropii de gunoi nici nu vor să audă de așa ceva. "Vreți să ne otrăviți!", a spus un participant la dezbatere.
În prezent, se lucrează la planul urbanistic zonal pentru acest proiect. Municipalitatea vrea să construiască în apropierea depozitului ecologic o stație de tratare a deșeurilor. "În procesul tehnologic vor rămâne deseuri care vor merge la groapa de gunoi. Scopul este să reducem acest deșeu care ajunge la groapă, la 20%. Asa ar trebui să se reducă disconfortul olfactiv. Aceasta stație va funcționa cum funcționează peste tot în lumea asta. Exista și componenta biologică, acea stație de compost. Va rezulta acel pământ de flori din acel compost. Pe an, vor fi 30 de mii de tone de deșeuri tratate aici", a intervenit Ionuț Jilăveanu, director în cadrul Primăriei Târgu Jiu.
Prefectul județului Gorj a întrebat autoritățile dacă au fost chemați la dezbatere și instituțiile de mediu. Răspunsul viceprimarului: "E documentația pe masă!".
"Noi plătim taxe. Era de bun simț să afișați planurile sa știm și noi de ele, să știe oamenii de ele", a spus unul dintre participanți. "Pentru ce facem această dezbatere? Pe noi ne consultă cineva? Sau doar ne comunică direct ce se face?", a întrebat un alt localnic. "Nu perturbați mediul. Nu se măsoară gazul cu aparat omologat. Ne otrăvesc. Târgu Jiul vrea aer curat. Vreți să ne otrăviți", a spus un alt participant la dezbatere.
Oamenii se tem că mediul va avea și mai mult de suferit dacă această hală va fi construită. "Miroase până la Bălești deja. La noi e problemă deja acest depozit unde se duc gunoaie fără respectarea legii. Levigatul e problema", spune un alt târgujian.
"Stație de tratare mecano-biologică a deșeurilor ar trebui să ducă deșeurile în pădure. Eu am fost în pădure, ciorile iau gunoaiele le duc în pădure, sunt animale acolo și cred ca e o crasă incompatibilitate între stație și pădure. Cum să aduci gunoaie în mijlocul pădurii?", a spus un alt participant.
Viceprimar: Aveti dreptate să fiți supărați
Viceprimarul Bogdan Bejinaru le-a dat dreptate oamenilor care s-au plâns de poluarea de la groapa de gunoi, care afectează mare parte din sudul orașului si nu numai. "Aveți dreptate să fiți supărați. Groapa a fost exploatată incorect. Din păcate, vorbim de 2006-2020, un lucru nu a funcționat cum trebuie. Cea mai mare problemă când am venit viceprimar groapa a fost cea mai mare problemă. Aceste măsuri nu pot fi luate în șase, șapte luni. Se face o mare confuzie între groapă de gunoi și sortare. Gunoiul sta 24 de ore la stația de tratare", a declarat viceprimarul din Târgu Jiu, Bogdan Bejinaru.
Prefectul a răbufnit
Deși neinvitat, si prefectul județului Gorj a fost prezent la dezbatere. A declarat că va convoca altă întâlnire săptămâna viitoare pentru că n-a primit nici documente pentru acest plan și nici n-a fost invitat la dezbatere.
"Aș fi dorit sa fie luate in calcul mai multe locatii, analize, perdele verzi. Nu doar două locații pe criteriul că acelea sunt proprietatea primăriei. Mai aveam puțin și o puneam în centrul orașului, că doar acolo avea primăria teren. O făceam in locul spitalului? Ce făceam? Așteptam să vad o echipă de oameni care știu ce au de făcut, de ce au ales locația, ce se va întâmpla acolo și apoi cetățenii să pună întrebări. O sa convoc altă întâlnire la Prefectură sa vedem daca aveți dreptate sau nu. Cum de ați plecat cu aceasta idee că acolo trebuie sa fie aceasta stație", a răbufnit prefectul județului Gorj, Iulian Popescu.