Dezbatere electorală: Toţi candidaţii promit creşterea alocaţiei pentru copii

Ziarul Pandurul continuă dezbaterea electorală, tema abordată de această dată vizează abandonul şcolar şi analfabetismul. Unii dintre candidaţii intraţi în cursa pentru Parlamentul României au fost întrebaţi despre măsurile legislative pe care le vor iniţia pentru a reduce aceste fenomene. Toţi cei intervievaţi au căzut de acord că prima măsură trebuie să fie creşterea alocaţiilor pentru copii.

Marcel Romanescu, candidat PNL la Camera Deputaţilor, spune că partidul său are în programul de guvernare creşterea alocaţiei la 200 de lei/copil, alocaţie ce va fi condiţionată de prezenţa la şcoală. “În viitorul sistem de învăţământ trebuie legat învăţământul de educaţie. Totdeauna se face o mare confuzie între cele două elemente. Dacă în România, în acest moment, încă mai avem învăţământ de performanţă, datorită profesorilor meritoşi, educaţia, din păcate, nu mai e la cotele pe care le-am avut anterior. Asta pentru că nu avem un nivel al salarizării şi al veniturilor foarte mari pentru părinţi, cei care ar trebui să se ocupe de educaţia copiilor, alături de profesori, nu mai avem bunicii de altădată care aveau o pensie liniştitoare şi care se ocupau de educaţia nepoţilor. Şi părinţii, şi şcoala, şi bunicii erau cei care îi determinau pe copii să se îndrepte spre învăţământ. Pe de altă parte, dacă vorbim de abandon, trebuie să ne uităm de ce abandonează copiii şcoala. Cei mai mulţi provin din categoriile defavorizate. PNL propune să crească alocaţia pentru fiecare copil la 200 de lei, dar această alocaţie să fie condiţionată de participarea copiilor la actul de învăţământ. Într-un fel să-i stimuleze pe copii spre învăţământ. De asemenea, cred că ar trebui să se renunţe la cornul şi laptele, precum şi la mere, pentru acordarea unei mese calde, la prânz, pentru fiecare copil din sistemul de învăţământ. Sunt foarte multe familii defavorizate care, din păcate, nu pot asigura copiilor nici măcar această minimă hrană. Pe de altă parte trebuie să dezvoltăm şi un mediu de afaceri în toate comunităţile din România, inclusiv la sate, ar însemna foarte mult ca, în fiecare zi, câteva milioane de copii să poată lua masa”.

Impozitarea veniturilor părinţilor în funcţie de numărul de copii
Mădălina Negrescu, candidat ALDE la Senat, consideră că impozitarea veniturilor părinţilor trebuie făcută în raport de numărul copiilor. „Creşterea abandonului şcolar se datorează, în primul rând, familiilor din care provin, veniturilor mici din care nu se pot asigura banii necesari pentru şcolarizare. O altă cauză este că, la ora actuală, societatea românească nu oferă celor care învaţă mari posibilităţi de a se angaja sau de a se afirma în carieră.
În primul rând, cred că ar trebui susţinută familia. Trebuie mărită alocaţia pentru copii, în momentul de faţă alocaţia este una de mizerie din care nu se pot cumpăra nici măcar rechizitele şcolare. Aşa cum se procedează în ţările occidentale, cred că ar trebui sprijinite familiile care au copii la şcoală prin neimpozitarea veniturilor părinţilor. De exemplu, Germania impozitează gradual veniturile, în funcţie de numărul de copii, sau deloc.
O altă măsură pe care mi-aş dori-o este implicarea administraţiei locale la susţinerea unor elevi meritoşi, dar care nu au posibilităţi materiale. Sunt numeroase cazuri şi în mediul urban, copiilor le este ruşine să se prezinte printre colegii lor, nu au îmbrăcăminte, încălţăminte, nu-şi pot permite să mănânce o prăjitură alături de colegii lor. Pentru aceştia, autorităţile locale au posibilitatea să asigure o finanţare complementară. Aş susţine ca statul român să se implice pentru că, de multe ori, banii statului român se duc in găuri negre, iar educaţia e lăsată la urmă. Statul ar trebui să asigure after school şi o masă caldă pentru copiii dezavantajaţi. Trebuie o legislaţie corectă pentru copiii care fac naveta pentru că, de multe ori, naveta se decontează cu întârziere mare”.

PSD vrea ţinută obligatorie pentru elevi
Elvira Şarapatin, candidat PSD la Camera Deputaţilor, susţine că primele măsuri ce se impun a fi luate sunt: majorarea alocaţiei pentru copii şi obligativitatea ţinutei. „Abandonul şcolar este mai prezent în familii sărace, în familiile dezbinate, unde există divorţuri. Marea problemă este educaţia, am întâlnit situaţii în care mama fiind singură nu mai poate să ţină în frâu copilul, sunt fete care au tangenţă cu grupuri infracţionale. De multe ori, mamele nu sunt alături de copii în momentele cheie. Există oamenii care nu-şi transmit copiii la şcoală absolut deloc, deşi există diferite ajutoare în acest sens.
Partidul Social Democrat se ocupă foarte mult de partea socială, avem multe măsuri de protecţie socială, dar este stringentă o propunere legislativă privind creşterea alocaţiei. Suntem de râsul lumii cu alocaţia pe care o au copiii. Nu putem sta însă, tot timpul, cu mâna întinsă, degeaba tot dăm bani de la Guvern dacă nu există locuri de muncă. Cel mai important lucru este problema economiei, a locurilor de muncă, automat conduce şi la creşterea veniturilor unei familii. Este obligatorie creşterea productivităţii naţionale.
Ţinuta în şcoli trebuie legiferată în mod obligatoriu. Fiecare şcoală trebuie să-şi personalizeze ţinuta, întotdeauna respectul unei şcoli vine de la ţinuta elevilor şi a profesorilor”.

PMP vrea reînfiinţarea şcolilor profesionale
Gheorghe Leşu Daviţoiu, candidat PMP la Camera Deputaţilor, vrea să fie reînfiinţate şcolile profesionale. „În general, tinerii nu mai termină liceul pentru că nu au nicio perspectivă a locurilor de muncă. Noi propunem reînfiinţarea şcolilor profesionale pentru că este o lipsă acută de personal pe piaţa muncii, nu avem excavatorişti, electricieni, lăcătuşi. PMP are o lege în Parlament, „Legea primului loc de muncă”, lege prin care se oferă facilităţi angajatorului, adică în primul de an de zile, statutul să plătească şi salariul, şi dările la stat, cu condiţia să fie menţinut angajatul încă un an la serviciu.
Abandonul este o problemă, mai ales în rândul familiilor sărace. Noi propunem să se dea ajutoare sociale pentru a stimula trimiterea copiilor la şcoală, încât să-i motivăm să-şi trimită copiii la şcoală. Cu siguranţă, odată cu educaţia, şi familiile vor ieşi din sărăcie.
De asemenea, trebuie majorate urgent alocaţiile pentru copii. În momentul de faţă, alocaţiile sunt nesemnificative, iar natalitatea a scăzut foarte mult. De asemenea, trebuie înfiinţate mai multe creşe şi grădiniţe cu program prelungit. În ţările dezvoltate există creşe şi grădiniţe cu program prelungit, pe lângă firmele mari, unde sunt locuri de muncă”.

Galerie foto



Vizualizări: 832

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: