Dian Popescu: Vor fi probleme cu stocurile de cărbune. Boza: Nimic mai fals!

Dian Popescu, preşedintele ALDE Gorj şi consilier al ministrului Energiei, a declarat într-o conferinţă de presă că CE Oltenia va avea probleme cu stocurile de cărbune în această iarnă. „Nimic mai fals”, spune directorul CE Oltenia, Sorin Boza, dând asigurări că stocurile sunt mai mult decât asigurate.

„Şi anul acesta vor fi probleme cu stocurile de cărbune”, a spus Dian Popescu, consilierul ministrului Energiei, care a adăugat că problema nu este numai la Complexul Energetic Oltenia, ci şi la Hidroelectrica. Lipsa stocurilor ar fi apărut, spune Dian Popescu, din cauza unor probleme tehnice. „Problema nu este numai la CE Oltenia pentru că CEO a vândut bine, cu preţ mare, bani sunt, problema este una tehnică, problema cu terenurile. Durează foarte mult să ai fronturi noi şi puternice, durează decoperta, durează reviziile anumitor utilaje care intră în iarnă”, a spus Dian Popescu, consilier al ministrului Toma Petcu.

„Nu sunt probleme”

Managerul CEO, Sorin Boza, susţine că afirmaţiile sunt false şi că stocurile sunt mai mult decât asigurate. „Chiar dacă este un efort fantastic din partea noastră, vom atinge 1,5 milioane de tone, un milion de tone în termocentrale şi 500 mii de tone în cariere la data de 15 noiembrie, când programul de iarnă va fi aprobat şi va intra în vigoare. Astăzi avem un milion de tone în termocentrale şi 350.000 tone în cariere. Nu sunt probleme şi vom atinge ceea ce ne-am propus împreună cu Ministerul Energiei”, a declarat Sorin Boza, managerul CE Oltenia.

Stocuri mai mari decât cele previzionate

Dian Popescu a ţinut să spună că CEO nu va ajunge în această iarnă la capacitate maximă, de 3.200 MW, dar că mai sunt şanse să se redreseze situaţia. „Din punctul meu de vedere nu se va merge cu capacitatea cu care ar fi trebuit să meargă, să o ducem la 2.800 de MW, 3.000, 3.200 de MW. Eu cred că se va merge în iarna asta cu motoarele nu foarte turate. Nu numai CEO are probleme cu stocurile, inclusiv Hidro are probleme cu stocurile pentru că nu a plouat. Eu sper ca în două luni să se ajungă să se facă stocurile necesare fără să se intre în rezerva strategică”, a declarat Dian Popescu, consilier al ministrului Toma Petcu.

Nimic mai fals, spune Boza care crede că la începutul programului de iarnă stocurile vor fi mai mari decât cele previzionate. „La şedinţa operativă de analiză a producţiei care se face în fiecare luni a participat şi domnul secretar de stat Vişan unde s-a discutat problema stocurilor, s-au validat stocurile, a fost informat despre situaţia actuală. Din punctul meu de vedere, stocul în termocentrale va fi mai mare la începerea programului de iarnă faţă de ce ne-am propus”, a spus Boza. 

CONTROL

Dian Popescu a anunţat şi un control al ministrului Toma Petcu în următoarele două săptămâni la CEO: „Ministrul va sta două zile aici şi vom discuta atunci amănunţit pentru că el şi-a făcut datoria, a făcut toate demersurile necesare ca minerii şi energeticienii să aibă sumele alocate în buget pentru a fi plătiţi sâmbetele şi duminicile, a rezolvat cu terenurile. De aici urmează munca celor de la CE Oltenia, dacă o fac sau nu cum trebuie”.

Vizualizări: 2,415

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: