Dieta femeii cu diabet zaharat în perioada sarcinii și lactației. Sfaturile medicului!

Particularități ale dietei femeii cu diabet zaharat în perioada sarcinii și lactației au fost prezentate, într-un material informativ, realizat de doctorul Cornoiu Cristina, medic specialist medicină de familie, în cadrul Cabinetul de Planificare familială din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu. 

„Recomandările nutriționale la femeia cu diabet zaharat, indiferente de tipul acestuia, pe perioada sarcinii și a lactației sunt asemănătoare cu cele ale femeii sănătoase, urmărindu-se asigurarea unui aport nutritiv optim care să confere un bun control glicemic și tensional, pe de o parte, dar și o monitorizare ponderală riguroasă, atât a mamei, cât și a fătului, pe de altă parte.

Deosebit de important este ca la femeia cu diabet zaharat să fie urmărite aceste obiective încă din perioada de preconcepție.

Câteva particularități ale dietei la femeia cu diabet zaharat în perioada sarcinii și lactației:

• orar al meselor regulat, aproximativ 5-6 mese pe zi, pentru evitarea apariției cetozei “de foame”, cu efecte nefavorabile asupra dezvoltării fetale, în special asupra sistemului nervos al acestuia;

• dietă diversificată cu alimente din toate grupurile alimentare, care să asigure un aport optim de macro- și micro-nutrienți necesari obținerii controlului glicemic, prin care să fie evitată apariția complicațiilor macro- și micro-vasculare sau să se obțină încetinirea progresiei acestora, în cazul în care aceste complicații sunt preexistente; o bună desfășurare a sarcinii și o dezvoltare normală a fătului;

• adaptarea aportului caloric într-o manieră individualizată, care să urmărească o curbă ponderală optimă în funcție de IMC-ul (Indicele de Masă Corporală) anterior sarcinii, astfel:

 IMC = 18,5 – 24,9 kg/m2 (IMC normal), aport caloric total recomandat 30 kcal/kgc/zi;

 IMC = 25 – 29,9 kg/m2 (IMC suprapondere), aport caloric total recomandat 25 kcal/kgc/zi;

 IMC < 18,5 kg/m2 (IMC denutriție), aport caloric total recomandat 35-40 kcal/kgc/zi.

• repartizarea procentuală recomandată a macro-nutrienților din totalul caloric este de 50-55% hidrați de carbon (glucide), proteine 20% și lipide 25-30%;

• hidrații de carbon: vor fi preferați cei proveniți din surse naturale, precum fructe, legume, leguminoase, cereale integrale, lactate, utilizați fiind cei cu IG (Indicele Glicemic) mic, care s-au dovedit a avea efecte pozitive asupra dezvoltării fătului și a riscului de creștere ponderală al acestuia;

• aport optim de fibre alimentare, aproximativ 28 g/zi;

• evitarea dulciurilor concentrate și rafinate;

• proteinele, cu rol important de sinteză pentru dezvoltarea țesuturilor materne și ale fătului, vor proveni atât din surse animale (cane slabă de pui, pește, ouă, lactate și brânzeturi slabe), cât și din surse vegetale (leguminoase – mazăre, fasole boabe, linte și semințe oleaginoase precum nucile) în procent egal 50% - 50%;

• consumul de pește oceanic va fi recomandat de maximum două ori pe săptămână datorită riscului de intoxicație cu mercur;

• lipidele vor fi restricționate la maximum 30% din totalul caloric, din care lipide saturate < 10%, AG (Acizi Grași) “trans” < 1%, aport crescut de AG omega-3;

• suplimentarea dietei cu acid folic în primul trimestru de sarcină, datorită riscului crescut de dezvoltare a defectelor de tub neural, cu fier în trimestrul II și III de sarcină, datorită riscului de dezvoltare a anemiei feriprive la mamă secundar creșterii accelerate a fătului din această perioadă, respectiv cu calciu, magneziu, zinc;

• aport hidric aproximativ 8 pahare/zi;

• evitarea consumului de alcool și cafea. 

Dieta individualizată contribuie la asigurarea unui control optim al greutății corporale în sarcină și la obținerea și menținerea în țintă a valorilor glicemice. Aceasta asigură echilibrul metabolic la peste 80% dintre gravidele cu diabet”

Vizualizări: 771

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: