Diplome de excelenţă pentru cardiologul Lupescu şi veteranul Ţundrea

Două personalităţi gorjene au fost premiate în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean Gorj de vineri. Este vorba despre medicul Grigore Lupescu şi generalul Alexandru Ţundrea. Cei doi au primit diplome de excelenţă şi ropote de aplauze din partea aleşilor judeţului. Generalul Alexandru Ţundrea este unul dintre cei patru gorjeni care au ajuns la vârsta de 105 ani.

Doctorul Grigore Lupescu este recunoscut pe plan mondial pentru descoperirile în domeniul cardiologiei, fiind membru al Academiei de Ştiinţe din New York, al Societăţii Mediteraneene de Cardiologie şi Chirurgie Cardiovasculară, membru al Uniunii Medicale Balcanice şi al Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România. Medicul Grigore Lupescu a fost decorat şi premiat cu distincţii naţionale şi internaţionale: Omul Anului în Ştiinţă pentru 2009, Premiul Internaţional Hipocrate pentru Realizări Medicale, Premiul Internaţional al Păcii 2008, Premiul de Excelenţă în Ştiinţă „Sir Isaac Newton“, Premiul „Marie Curie“, Magna cum Laude. Preşedintele Consiliului Judeţean i-a mulţumit pentru faptul că a reuşit să facă performanţă acasă, nu peste hotare ca alţi medici. „Părinţii mei au reprezentant pentru mine un model moral şi civic. Vreau să vă spun că eu nu am reuşit să-mi ajut copiii, aşa cum m-au ajutat părinţii mei pe mine. Ba chiar au fost împrejurări în care copiii m-au ajutat pe mine mai mult decât i-am ajutat eu pe ei”, a declarat cardiologul Grigore Lupescu.

În ceea ce îl priveşte pe generalul Alexandru Ţundrea, propunerea pentru acordarea diplomei de excelenţă a venit din partea consilierului judeţean Sabin Cornoiu, care a fost uimit de povestea acestuia. Ajuns la vârsta de 105 ani, Alexandru Ţundrea a fost decorat după ce a îndurat greutăţile frontului, dând dovadă de vitejie fără seamăn, bărbăţie şi eroism. Fără a-şi precupeţi forţele şi viaţa, a luptat pentru apărarea pământului strămoşesc. S-a născut la 6 decembrie 1910, în comuna Teleşti – Moşneni, judeţul Gorj. A absolvit Şcoala Normală din Târgu Jiu, devenind învăţător, apoi a urmat cursurile Facultăţii de Drept şi Facultăţii de Filosofie din Cluj. În ciuda vârstei înaintate, acesta a participat la şedinţă şi a ţinut să le mulţumească aleşilor judeţului. „Am fost ridicat la gradul de general după luptele purtate peste Nistru. Doresc ca toţi militarii Gorjului să facă cinste ţării”, a precizat Alexandru Ţundrea.

Vizualizări: 187

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: