Direcţia Silvică cere sprijin la Prefectură şi la Poliţie. Vezi de ce!

Direcţia Silvică Gorj a solicitat Instituţiei Prefectului să dispună controale şi să suplimenteze paza în zona Ocolului Silvic Târgu Cărbuneşti, mai ales în apropierea satelor Boia, Rogojeni şi Vidin, întrucât pădurarii nu mai pot face faţă hoţilor de etnie romă. Prefectul Liviu Andrei spune că numărul furturilor de lemne cresc permanent din cauză că poliţia nu-şi face datoria.

Direcţia Silvică Gorj nu mai poate faţă furturilor de lemne din zona Ocolului Silvic Târgu Cărbuneşti. Pădurarii sunt ameninţaţi către hoţii de etnie rromă care acţionează mai ales pe timpul nopţii, în grupuri de 7-10 persoane. Aceştia sunt dotaţi cu ferăstraie mecanice şi maşini de transport material lemnos. “Pe versantul limitrof satelor Boia, Rogojeni şi Vidin-poligon s-au produs în cursul lunii decembrie şi începutul noului an tăieri ilegale de arbori din pădurile proprietăţii private aflate sub contracte de pază încheiate cu ocolul silvic. Până la această dată, circa 400 mc arbori de esenţă tare-cer, gorun, salcâm au fost sustraşi ilegal de către anumiţi cetăţeni de etnie rromă, în faţa cărora personalul silvic de teren nu mai poate opune rezistenţă. Oamenii sunt ameninţaţi că vor omorâţi sau că li se vor da foc la case”, a declarat Gheorghe Novac, directorul Direcţiei Silvice Gorj. La Ocolul Silvic Târgu Cărbuneşti sunt angajaţi 45 de pădurari, dintre care doar şase îşi desfăşoară activitatea în zona frecventată des de către rromi.

Acuzaţii la adresa poliţiei

Liviu Andrei, prefectul judeţului Gorj, a cerut directorilor instituţiilor deconcentrate să intensifice controalele în zona Ocolului Silvic Târgu Cărbuneşti. De asemenea, Andrei a acuzat poliţia de faptul că nu-şi face datoria întrucât furturi de lemne se întâlnesc la tot pasul. “Nu numai cetăţenii de etnie romă sunt cei care sustrag ilegal lemne. În tot judeţul se fură material lemnos. Am tot spus că instituţiile statului trebuie să desfăşoare acţiuni puternice. Din păcate hoţii sunt prinşi şi cercetaţi în libertate. Dacă poliţia îi arestează astăzi şi îi eliberează mâine nu putem face nimic. Hoţii s-au învăţat cu această metodă şi îşi continuă activităţile”, a declarat Liviu Andrei. În ciuda faptului că din pădurile Gorjului se fură ca în codru, proprietarii întâmpină tot felul de probleme în acţiunile de marcare a lemnelor. “Cel mai grav este că unii fură şi vând, iar adevăraţii proprietari întâmpină greutăţi în acţiunea de marcare a lemnelor. Astea sunt anomaliile”, a mai precizat Andrei.

Vizualizări: 122

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: