Director lăsat fără serviciu. Două sancțiuni pentru aceeași faptă!

Fostul director al APIA Gorj, Constantin Negrea, a rămas fără loc de muncă. După pierderea procesului de incompatibilitate, Negrea a făcut un pas în spate, însă nu a plecat de la conducerea instituției. Asta până luna trecută, când a fost dat afară. Negrea s-a adresat instanței și a cerut reintegrarea sa pe post, menționând că a fost deja sancționat pentru această abatere disciplinară. Procesul se va judeca la Tribunalul Gorj.

Constantin Negrea a pierdut definitiv, la sfârșitul anului trecut, procesul cu Agenția Națională de Integritate.

Negrea a fost găsit incompatibil, în anul 2016, pentru că a deţinut, simultan, funcţia publică de director al APIA Gorj şi cea de expert tehnic judiciar în specializarea agricultură, calitate aflată în legătură cu atribuțiile din fișa postului.

Trei decizii în patru luni

După primirea deciziei ANI, Negrea a cerut să fie mutat într-o funcție de nivel inferior. Din data de 6 ianuarie 2020, el a ocupat poziția de director executiv adjunct, gradul II, coordonator al Serviciului Control pe teren, Serviciului Economic, recuperare debite, resurse umane și a Centrelor locale.

O lună mai târziu, fostul șef al APIA Gorj a fost sancționat disciplinar, cu diminuarea drepturilor salariale cu 5%, pe o perioadă de 3 luni, „pentru încălcarea cu vinovăție a dispozițiilor art. 77, alin. 2, litera j) referitoare la îndatoriri, incompatibilități, conflicte de interese și interdicții stabilite prin lege pentru funcționarii publici”.

Măsura a fost propusă de comisia de disciplină din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, în baza Raportului de evaluare ANI, și urma să fie radiată de drept începând cu data de 5 mai.

Între timp însă, pe data de 13 aprilie a fost emisă o nouă sancțiune. Este vorba de o decizie a directorului general al APIA, prin care s-a dispus destituirea lui Negrea din funcție, pentru aceeași abatere disciplinară, de încălcare a regimului incompatibilităților.

Mai mult, decizia nr. 603/10.04.2020 prevede încetarea definitivă a raportului de muncă.

Destituire contestată. De două ori!

Mai întâi, Negrea s-a adresat conducerii APIA. A formulat o plângere prealabilă și a cerut revocarea deciziei de destituire din funcție.

Cum nu a primit răspuns, fostul șef al APIA Gorj s-a adresat instanței de judecată, cerând suspendarea efectelor deciziei contestate, reintegrarea sa pe funcție și acordarea drepturilor salariale până la pronunțarea unei hotărâri definitive pe fondul cauzei.

În motivarea cererii, Negrea a susținut, între altele, că a fost sancționat de două ori pentru aceeași abatere.

„Având în vedere pregătirea sa profesională, vârsta și situația socială actuală, este fără îndoială că reclamantul se află în imposibilitatea de a găsi și ocupa un alt loc de munca, întrucât, prin aplicarea încadrării juridice a Deciziei nr. 603/10.04.2020, persoana eliberată sau destituită din funcția publică pe bază de act administrativ este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului”, potrivit datelor din dosarul cauzei.

La rândul său, APIA a precizat că decizia a fost fundamentată pe dispozițiile noului Cod administrativ și în baza unei adrese a Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, prin care s-a solicitat emiterea actului administrativ de destituire din funcția publică a fostului director Negrea.

Mai mult, inclusiv Agenția Națională de Integritate a solicitat în mod expres APIA transmiterea actului prin care s-a dispus măsura încetării calității de funcționar public a directorului Negrea.

Pe 6 mai, Curtea de Apel Craiova a anunțat că nu are competențe în judecarea acestui caz. „Admite excepţia necompetenţei materiale a instanţei. Declină competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului Gorj, Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal. Fără cale de atac”.

Constantin Negrea a lucrat în APIA încă de la înființarea instituției ce se ocupă cu gestionarea fondurilor europene în agricultură.

Vizualizări: 6,209

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: