Director şi profesori, audiaţi în dosarul fraudelor de la evaluare

Ancheta Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) de la Gorj în cazul care vizează fraudarea examenului de Evaluare Naţională a continuat ieri cu noi audieri. După ce toţi elevii care au susţinut examenul şi părinţii lor au dat explicaţii în faţa anchetatorilor, ieri a venit rândul membrilor comisiei să spună dacă le-au permis absolvenţilor de a VIII-a să copieze la acest examen.

Printre primii audiaţi marţi de anchetatorii din cadrul DGA s-a numărat directorul Claudiu Perescu, care a trebuit să spună, în calitate de preşedinte al comisiei de evaluare, dacă elevii au copiat sau nu la examenul de evaluare naţională. Perescu spune că nu s-au petrecut ilegalităţi în timpul examinării. „Este o sesizare făcută la Parchet pe fraudă la evaluarea naţională. Privind metodologia de organizare şi desfăşurare a evaluării naţionale 2014 şi procedurile care susţineau această metodologie s-a desfăşurat corect. Eu nu am fost în sălile de clasă, eram strict pe organizarea metodologiei. Asistenţii din clasă pot să spună. Procurorii spun că s-ar fi fraudat, că au copiat elevii. Eu cred că nu puteau să copieze pentru că echipa pe care am ales-o, echipa pe care am propus-o inspectoratului şcolar şi aprobată, am cadre bine pregătite, cu experienţă, cu grad didactic I şi nu cred că şi-ar fi permis să facă aşa ceva, atâta timp cât eu nu le-am dat voie. Nu cred că cineva îşi riscă serviciul pentru aşa ceva”, a declarat Claudiu Perescu.

Directorul şcolii spune că nici bani sau alte foloase nu au fost primite de către examinatori pentru a-i lăsa pe elevi să copieze, deşi anchetatorii au întrebat părinţii dacă au făcut acest lucru. „Exclus. Nu se pune problema banilor sub nicio formă. Bani, bunuri, foloase, sub nicio formă. Sunt copii care n-au să-şi ia o pâine”, a mai spus directorul Claudiu Perescu, precizând că îşi asumă responsabilitatea indiferent de ce vor decide anchetatorii.

Au lăsat elevii să vorbească în timpul examenului

Nu acelaşi lucru spun unii membri din comisia de examen. Profesorul de matematică Ioan Pană, asistent în cadrul echipei de examinatori de la disciplina limba română, spune că elevii au putut să comunice între ei în timpul examenului. Acesta va fi audiat direct de procurorii de caz din cadrul Parchetului de pe Lângă Tribunalul Judeţean Gorj. „Bănuiesc că s-a făcut ceva ce nu trebuia să se întâmple. Referitor la inspiraţie. E posibil ca unii elevi să fi şoptit între ei. N-au vorbit între ei la modul de a rezolva subiectele. N-au ştiut vreun sinonim sau ceva, discuţiile au fost scurte”, a spus Ioan Pană, asistent în cadrul comisiei de examen la şcoala din Bustuchin.

Profesor din Roşia de Amaradia, audiat de DGA

Printre cei audiaţi ieri de oamenii legii s-a numărat şi o profesoară de geografie, Claudia Cosacu din Roşia de Amaradia, care a făcut parte din comisia de examen. „Am fost să dau o declaraţie şi atât. Nu s-a fraudat. Dacă se frauda luau note de 10, copiii intrau la licee bune. Indicaţiile se dau ca la orice examen. Cum să completeze datele personale. Se dau la începutul examenului”, a spus profesorul Claudia Cosacu.

ANCHETĂ

Circa 30 de elevi însoţiţi de părinţii lor au fost audiaţi luni, citaţi fiind într-o anchetă a Parchetului de pe Lângă Tribunalul Judeţean Gorj care vizează fraudarea examenului de evaluare naţională la şcoala din Bustuchin, unitate care aparţine de Liceul Tehnologic din localitate. DGA Gorj face audierile în acest caz. Elevii au fost întrebaţi dacă au fost ajutaţi să rezolve subiectele, iar părinţii dacă au dat bani pentru ca aceştia să fie ajutaţi de examinatori.

Vizualizări: 235

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: