Schimb dubios de po sturi între profesori. Acuzaţii de fals şi abuz!

O profesoară de biologie de la Şcoala Gimnazială „Constantin Săvoiu” din Târgu Jiu, care se apropie de pensie, a făcut schimb de catedră cu o tânără profesoară de la Novaci. Nu ar fi nimic în neregulă, dacă Elena Zăvadă, profesorul din Târgu Jiu, ar fi avut norma de 18 ore. Per total, la prestigioasa şcoală din centrul municipiului sunt doar 29 de ore de biologie şi doi profesori titulari, Elena Zăvadă – 14 ore şi Nicoleta Negrea – 15 ore. Aceasta din urmă este titular 1, dacă este să ne luăm după vechimea de zeci de ani, dar în şcoală nu s-a făcut ierarhizarea, fără de care Elena Zăvadă nu putea face schimbul pe 18 ore. Nicoleta Negrea se teme că în urma acestui abuz va rămâne cu doar 11 ore şi va fi nevoită să îşi caute completare de catedră la alte şcoli, aşa că a făcut plângeri la conducerea şcolii, Inspectoratul Şcolar şi Parchet, deocamdată fără răspuns. Oamenii legii au încadrat fapta la abuz în serviciu şi fals intelectual şi fac cercetări.

Acuzaţiile aduse de Nicoleta Negrea sunt unele extrem de grave, dar nimeni nu vrea să facă lumină în acest caz. Directorul şcolii, Violeta Dulubei, nu a răspuns la telefon, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar, sesizat încă de miercuri, a spus că este o perioadă aglomerată, iar Elena Zăbavă ne-a închis telefonul când a auzit despre ce este vorba.

Performanţe aruncate la coş de directorul şcolii

Pe scurt, lucrurile stau în felul următor. O profesoară de la o şcoală foarte bună din Târgu Jiu alege să facă schimb de locuri cu o profesoară de la Novaci. În termeni tehnici, schimbul se numeşte „mobilitatea personalului didactic”, iar documentul în baza căruia se face „cererea de pretransfer prin schimb de posturi prin consimţământ scris”. Ce determină un profesor care se apropie de pensie să lase Târgu Jiul pentru Novaci?, este o întrebare care nu are un răspuns.

Dincolo de asta însă, problema cu acest schimb este că nu s-a respectat legislaţia în vigoare. Pe biologie sunt 29 de ore, dar niciuna dintre profesoare nu are normă de 18. De-a lungul anilor, Nicoleta Negrea a acceptat să aibă doar 15 ore şi să completeze cu opţionale, pentru a avea loc şi colega ei, iar acum s-a trezit dată la o parte. Nicoleta Negrea susţine că Elena Zăbavă nu putea să facă acest schimb pe 18 ore din corpul comun, deoarece nu s-a făcut o ierarhizare în acest sens. Mai mult, Negrea a avut în carieră zeci de elevi cu premii şi menţiuni la olimpiade, a participat la simpozioane, activităţi, a scris în revista şcolii şi multe altele. „Performanţele mele au excelat cu 2 medalii de argint în anii 2011 – Călugăru Dumitru în Africa de Sud şi 2012 – Radu Adrian – Mihai în Iran”, a spus Negrea.

A cerut demiterea directoarei, ISJ tace

În ciuda performanţelor, profesorul Negrea se vede în situaţia de a fi dată la o parte după 24 de ani de muncă în această şcoală, printr-un schimb ilegal de posturi. Schimbul făcut de Elena Zăvadă şi Oana Maria Lăcătuşu nu putea fi aprobat decât în baza unui fals, crede profesoara Negrea. „Am cerut să mi se pună la dispoziţie adeverinţa, să văd dacă este vorba de 14 sau de 18 ore. Cu 14 nu putea fi aprobată, dacă este cu 18 este un fals. Nici şcoala, nici Inspectoratul Şcolar nu mi le-au pus la dispoziţie”, a explicat Negrea.

Nicoleta Negrea a cerut clarificări în scris la Inspectoratul Şcolar Judeţean în această privinţă, însă deocamdată, nu a primit niciun răspuns. „Am cerut să fie anulat transferul şi directoarea să fie demisă”, a mai spus aceasta.

Reprezentanţii ISJ Gorj spun că sunt prea ocupaţi pentru a formula un răspuns. „Trebuie formulat răspunsul din partea Serviciului Resurse Umane din cadrul Inspectoratului Şcolar şi va primi răspuns în termen legal. Cei de la personal sunt ocupaţi în această perioadă, de luni vor fi şi contestaţiile la Bacalaureat, şi de luna viitoare Titularizarea”, a declarat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj.  Astăzi expiră termenul legal în care ISJ trebuie să răspundă la solicitarea scrisă a Nicoletei Negrea.

Unul dintre membrii comisiei de mobilitate a şcolii, profesorul Mircea Stoichiţoiu, spune că schimbul de posturi nu trebuie aprobat de comisia de mobilitate. „Nu ţine de comisia de mobilitate pentru că este vorba de înţelegerea între cele două persoane, deci nu a trecut prin comisie. Doamna Zăvadă are 18 ore, pentru că se completează cu opţionale, 14 plus 4.  La comisia paritară la Inspectorat se rezolvă lucrurile astea, deci dosarul se aprobă la Inspectorat. Nu prea are treabă şcoala. Nu se aprobă prin Consiliul de Administraţie”, a spus Mircea Stoichiţiou. Din comisie au mai făcut parte Elena Zăvadă, care nu şi-ar fi putut aproba propria cerere, şi directorul Dulubei, ilegal însă, deoarece este şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al şcolii.

Contactată telefonic, profesoara de biologie Elena Zăvadă nu a dorit să răspundă la acuzaţiile făcute de Nicoleta Negrea. „Nu comentez nimic”, a spus aceasta. De cealaltă parte, directoarea şcolii Violeta Dulubei, nu a putut fi contactată telefonic.

PLÂNGERE

Profesorul Nicoleta Negrea a depus şi o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu pe numele directoarei Violeta Dulubei, pentru abuz în serviciu şi fals intelectual. Plângerea a fost depusă în data de 26 iunie.

SUSPICIUNE

Este o modă ca profesorii aflaţi aproape de pensie să îşi cedeze locurile unor tineri care predau în mediul rural. Avantajul celui care vine „la oraş” este clar, nu se ştie ce motivaţie are cel care cedează. În acest caz, se pare că profesoara Zăbavă va rămâne tot la Târgu Jiu, pentru că tânăra căreia i-a cedat locul va intra în maternitate. În august, Zăbavă poate obţine detaşarea pe postul pe care tocmai l-a cedat, iar după ce se pensionează, profesoara Lăcătuşu devine fără niciun fel de concurs titular la una dintre cele mai bune şcoli.

Vizualizări: 618

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: