Secretarul judeţului, băgat la apă de juriştii Prefecturii Gorj

Şedinţa Consiliului Judeţean din 13 iunie 2014, cea convocată de 18 consilieri gorjeni ai opoziţiei, pentru schimbarea majorităţii, a fost declarată ilegală şi de Instituţia Prefectului. Motivul este însă interesant. Şedinţa a fost ilegală pentru că secretarul judeţului, Cristina Rădulea Zamfirescu, nu a participat. În schimb, convocarea şedinţei extraordinare de către consilieri a fost perfect legală, astfel că secretarul judeţului a greşit atunci când a refuzat participarea. Pe numele Cristinei Rădulea Zamfirescu este deja făcută o plângere la parchet pentru abuz în serviciu, iar decizia prefecturii nu îi este deloc favorabilă.

La Prefectură au fost depuse două solicitări referitoare la stabilirea legalităţii convocării şedinţei extraordinare de Consiliu Judeţean din data de 13 iunie, din partea cabinetului vicepreşedintelui Mădălina Ciolocoi, dar şi din partea secretarului judeţului, Cristina Rădulea Zamfirescu. Conform reprezentanţilor Prefecturii, hotărârile adoptate în şedinţa respectivă nu îndeplinesc condiţiile de formă, nepurtând număr de înregistrare şi nefiind contrasemnate de secretarul judeţului şi, totodată, nu au fost adoptate într-o şedinţă în care secretarul judeţului să fi gestionat procedurile privind iniţierea şi adoptarea. Drept urmare, şedinţa nu a fost legală, spune conducerea Serviciului Verificarea Legalităţii Actelor din cadrul Prefecturii Gorj. „O şedinţă de Consiliu Judeţean nu poate să fie considerată legală decât în condiţiile în care la respectiva şedinţă participă şi secretarul unităţii administrativ teritoriale. Acest lucru rezultă explicit din regulamentul cadru de organizare şi funcţionare al consiliilor locale aprobat prin Ordonanţa Guvernului 35/2002, care stipulează în mod clar paşii, procedurile, solemnităţile, privind desfăşurarea unei şedinţe de Consiliu Judeţean. Faţă de faptul că secretarul judeţului nu a participat la respectiva şedinţă, actele administrative aprobate în acea şedinţă nu pot fi considerate ca acte legale pentru faptul că nu sunt contrasemnate de secretar şi pentru faptul că secretarul nu a întocmit şi nu a gestionat procedurile în respectiva şedinţă”, a declarat Liviu Diaconescu, şeful Serviciului Verificarea Legalităţii Actelor din cadrul Prefecturii Gorj.

Ce spune secretarul judeţului despre absenţa sa

Secretarul judeţului, Cristina Rădulea Zamfirescu, rămâne fermă pe poziţii şi spune că nu a luat parte la şedinţă pentru că o considera ilegală, pentru că niciunul dintre proiectele supuse adoptării nu avea caracter de urgenţă. „Nu am participat pentru că nu a fost convocată potrivit procedurii legale. Ar fi trebuit să îmi vină solicitarea, aşa cum a şi venit solicitarea iniţiatorilor şi eu să o fi convocat dacă avea cel puţin un proiect de hotărâre caracter urgent şi atunci se făcea convocarea. Şi, într-adevăr, la şedinţele legale, secretarul e obligat să participe. Un proiect se stabileşte dacă este urgent sau nu în baza obiectului proiectului respectiv”, a declarat  Cristina Rădulea Zamfirescu.

Plângere penală pe numele secretarului judeţului

Organizaţia judeţeană a PDL Gorj a făcut o plângere penală pe numele Cristinei Rădulea Zamfirescu pentru abuz în serviciu. “Considerăm un abuz în serviciu faptul că a fost refuzat dreptul legitim şi legal al cel puţin unei treimi dintre consilierii judeţeni, de a convoca şedinţa. În primă fază discutăm de un abuz de a nu face lucrările de secretariat pentru convocarea şedinţei. În a doua fază, se apără spunând că şedinţa nu a fost legală pentru că nu a convocat-o ea, şi prefectul spune la fel. Să-mi spună şi mie în baza cărui articol din lege secretarul judeţului dă aviz de legalitate pe proiectele de hotărâri? Eu ştiu că secretarul dă aviz de legalitate pe hotărâri, nu pe proiecte, care n-au valoare juridică. Pe de altă parte, indiferent ce am fi vrut noi să discutăm, ea trebuia să convoace şedinţa. Că ulterior refuza să contrasemneze hotărârile, e cu totul altă discuţie, dar şedinţa trebuia convocată”, a precizat Dan Vâlceanu, consilier judeţean şi preşedinte al PDL Gorj.

Vizualizări: 557

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: