Anchetă extinsă! Şeful ISJ Gorj, vizitat de poliţişti

Oamenii legii au extins ancheta începută Şcoala Gimnazială „Alexandru Ştefulescu” din Târgu Jiu, acolo unde există suspiciunea de fraudă la examenul de Evaluare Naţională din acest an. Nici Ion Işfan, generalul de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj, nu a scăpat de vizita poliţiştilor. Anchetatorii au solicitat documente referitoare la metodologia şi procedurile după care s-a desfăşurat examenul susţinut de absolvenţii de gimnaziu. Deocamdată nu se cunoaşte cu exactitate ce caută anchetatorii, însă este cert faptul că totul a pornit de la o sesizare depusă la Parchetul de pe Lângă Tribunalul Gorj, cel mai probabil de către un părinte. Între timp, şi Comisia Judeţeană pentru Organizarea şi Desfăşurarea Evaluării Naţionale a ISJ Gorj a demarat o anchetă paralelă.

Doi poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean au mers ieri la sediul ISJ Gorj unde au solicitat mai multe documente referitoare la modul în care s-a organizat examenul de Evaluare Naţională, acte necesare în ancheta demarată la Şcoala Gimnazială „Alexandru Ştefulescu” din Târgu Jiu. „Au venit să ceară documente de la Comisia Judeţeană şi să discute cu Comisia Judeţeană, să vadă ce atribuţii au cei din comisia din şcoală. Mie nu mi-au cerut nimic. Ne-au spus că fac cercetări într-un dosar al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. Nu ne-au spus nici despre ce este vorba, nici ce se întâmplă”, a declarat Ion Işfan, inspectorul general al ISJ Gorj.

Ipoteze

ANCA_BOULEANUPână acum s-au vehiculat mai multe ipoteze în privinţa conţinutului sesizării făcute la Parchet. O variantă este aceea că o parte din absolvenţii de la această şcoală ar fi primit subiectele înainte de examen, astfel reuşind să obţină mediile necesare care să-i propulseze într-un liceu de prestigiu. Membrii comisiei spun că era imposibil ca elevii să primească de la ei subiectele înainte de începerea examenului. „Sunt absolut sigură că subiectele nu s-au dat înainte elevilor, pentru că există dovezi. Sunt înregistrările video din sala unde s-au dezarhivat subiectele şi sala unde s-au multiplicat. În ziua de 23 iunie, dezarhivarea, multiplicarea şi sigilarea în plicuri s-a făcut în prezenţa domnului inspector general adjunct Marius Badea, iar la matematică în prezenţa comisiei. Mai mult decât atât, parola pentru dezarhivare a venit în momentul în care copiii intrau deja în săli”, a declarat învăţătorul Anca Bouleanu, cea care conduce unitatea provizoriu, dat fiind faptul că directorul se află în Lituania, în cadrul unui proiect Comenius.

Neagă vreo ilegalitate

Membrii comisiei de examen mai spun că nu ştiu cine a făcut această sesizare şi că nu s-a făcut niciun fel de ilegalitate la examenul de Evaluare Naţională la această şcoală. „Eu consider că această evaluare la nivelul şcolii s-a desfăşurat conform metodologiei. Comisia şi membrii comisiei au realizat toate etapele aşa cum este procedura şi toate aceste denigrări au dus la o imagine proastă a şcolii şi, bineînţeles, a întregului colectiv de cadre didactice şi ne pare rău pentru acest lucru. Lăsăm organele de anchetă să-şi desfăşoare mai departe toate demersurile, ca să se demonstreze acest lucru. Comisia şi-a făcut datoria”, a spus Speranţa Petcu, membru al comisiei de examen.

Poliţiştii au cerut o copie după catalogul celei mai bune clase

Oamenii legii au ridicat luni de la şcoală o unitate de calculator unde au fost introduse toate datele referitoare la examenul de Evaluare Naţională. Mai mult decât atât, au fost solicitate şi copii după dosarul comisiei de examen, dar şi după catalogul celei mai bune clase de a VIII-a din şcoală. Cel mai probabil, poliţiştii au nevoie de copia după catalogul clasei pentru a face o comparaţie între rezultatele de la Evaluarea Naţională şi notele din timpul anului şcolar. „Au venit 4 reprezentanţi ai Poliţiei Economice, Serviciul Antifraudă, cu acea ordonanţă în care era menţionat că trebuie să ridice anumite documente legate de evaluare, adică dosarul comisiei şi unitatea centrală a calculatorului. Mai erau precizate acolo anumite documente legate de centrul de evaluare, lucrări ale elevilor şi alte documente, care nu se află în şcoală. A mai fost xeroxat în şcoală, pentru că nu s-au ridicat în original documentele, catalogul clasei a VIII-a B, care este cea mai bună clasă de absolvenţi a şcolii. Cea mai mică medie la clasă este de 8.83, în rest toate mediile au fost peste 9”, a precizat învăţătoarea Anca Bouleanu.

Componenţa comisiei de examen

Comisia de examen de la Şcoala Gimnazială „Alexandru Ştefulescu” a fost formată din directorul şcolii Aurel Popescu - care în acest caz a fost preşedinte comisiei; Tiberiu Matea - informaticianul; profesorul de chimie Speranţa Petcu - membru; profesorul de fizică Monica Săvescu - membru; învăţătoarea Anca Bouleanu - membru.

Comisia Judeţeană pentru Organizarea şi Desfăşurarea Examenului de Evaluare Naţională, condusă de inspectorul general adjunct din cadrul ISJ Gorj, Marius Badea, a demarat o anchetă paralelă cu cea a poliţiştilor pentru a afla adevărul în acest caz.

Multe lucrări au fost contestate

La Şcoala Gimnazială „Alexandru Ştefulescu” din Târgu Jiu au susţinut examenul de Evaluare Naţională un număr de 105 elevi, absolvenţi a-i claselor a VIII-a, din care doar 6 nu l-au promovat. Deşi marea majoritate au obţinut note mari la acest examen, au fost depuse nu mai puţin de 34 de contestaţii. 21 de contestaţii au fost la limba română, iar la matematică au fost depuse 13.

Vizualizări: 550

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: