Directorii de şcoli cer spor de calculator. Ce spune ISJ!

Directorii, contabilii și secretarii din școli lucrează în condiții periculoase și vătămătoare pentru sănătatea lor. Cel puțin asta reclamă! Șefii din câteva zeci de unități școlare din Gorj vor să obțină spor de calculator, iar pentru asta au solicitat Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj să facă „expertize nominale” privind locurile de muncă periculoase. Conducerea Inspectoratului Școlar Gorj crede că legea este ambiguă în ceea ce privește acordarea acestor sume în plus la salariile șefilor de școli și a cerut ca în primul rând să fie înlăturat pericolul care generează aceste condiţii deosebite.

Una dintre unitățile de învățământ care a cerut la DSP Gorj să realizeze o expertiză privind locurile de muncă periculoase și vătămătoare din unitate este Școala Gimnazială Alimpești. A fost solicitată expertiză pentru trei persoane: directorul, contabilul și secretara școlii. „Această solicitare a fost pentru sporul de calculator pe care îl primesc majoritatea cadrelor didactice din județul Gorj, dar și din alte județe. Fără acest buletin nu se poate obține. Noi aveam un buletin, dar va expira. Nu am beneficiat de acest spor până acum, nu am solicitat. Este vorba de un spor de 15%. Am solicitat numai noi, pentru că profesorul de informatică a refuzat. Ceilalți nu pot primi, cu toate că toate cadrele didactice lucrează pe calculator”, a declarat Mariana Negricioiu, directorul Școlii Gimnaziale din Alimpești.

„Nu e corect!”

Vestea că tocmai șefii școlii cer lefuri mai mari a creat nemulțumiri în rândul consilierilor locali din Alimpești. „Nu e corect! Ori primește toată lumea, ori doar ei trei. Cine sunt ei? Nu lucrează în condiții periculoase, chiar n-au niciun stres. Întâi aș vrea să văd rezultate și după aceea să ceară drepturi. Contabilul șef are birou mochetat, ultimul răcnet de calculator. Nu se poate așa ceva. Nu sunt nici cărți la bibliotecă. Sunt doar de pe timpul răposatului. Nu au mai cumpărat nimic”, a comentat Leonida Belgher, consilier local la Alimpești.

Ce spune ISJ Gorj

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Gorj spun că de la zeci de unități școlare din Gorj au fost transmise astfel de cereri. Totuși, conducerea inspectoratului crede că nu ar trebui acordat acest spor de ecran. „Erau 30 de școli din care se făceau solicitări de acest tip. În general solicitau contabilii, secretarii și directorii. Domnul inspector general a considerat că nu sunt acordate legal. A solicitat un răspuns și din partea Ministerului, a informat și organele locale care ar putea fi răspunzătoare sau ar putea interveni, despre acest spor. În sensul că nu este foarte clară legislația care reglementează acordarea lor”, a declarat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj.  

Vizualizări: 1,315

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: